PDA

View Full Version : jak pracuje silnik

kasper
05 styczeń 07, 23:40
fajna animacja :) warto obejrzec do konca zeby zrozumiec idee konikow :)

http://www.youtube.com/v/MMKbRIlzmic

Janus
06 styczeń 07, 00:02
zarąbiste ;-)
Gdzie Ty ten temat umieściłeś? OT? :P Nie damy temu zginąć ;)

Iceman_x
06 styczeń 07, 00:12
rewelacyjne :D

Chorus
06 styczeń 07, 00:19
Przydatne, przydatne :)

Wprawdzie nie wszystkie części rozpoznaję (tzn te, co się pod koniec pojawiają), mógłby być jeszcze opis, ale i tak konkret!

GTW - nie dajcie temu zginąć - przykleić to czy coś :P

wieczny
06 styczeń 07, 00:21
Widziałem we wtorek na interii. Bardzo dobre.
Ssanie, srężanie, praca, wydech. Jak na lekcji fizyki ;)

jasiek
06 styczeń 07, 00:38
dla mnie czarna magia ;/

Kaziu
06 styczeń 07, 02:05
Coprawda nie do konca wszystko kumam ale dla bardziej kumatych to jest guide silnika :P Nie no powaznie przydatna sprawa widzialem to juz ale i tak gratki ;-)

DJrocco
06 styczeń 07, 02:36
cool ;-) (miałem to w szkole) :)

tomal
06 styczeń 07, 10:17
Ta animacja jest tez wygaszaczem.

Visterio
06 styczeń 07, 11:32
całkiem spoko bo dosć szczególowo zrobione! Niewiem tylko co to sa te niektóre cześci, które napędza pasek klinowy.

A ten rozrząd z tym łańcuszkie i tymi szynami tak dziwnie rozwiązany :/ Jakoś tak na zdrowy rozum to głupio to wygląda, że łańcuszek rozrzadu jest tak powyginany przez to prowadnice..... czy tak sie robi do dziś?

Poza tym chyba szadko się już yżywa łańcuszka rorządu... prędzej chyba paska...

a tak btw..... nie chciałbym wymienić tego łancuszka rozrzadu, zwłaszcza jak silnik byłby na samochodzie... bo dostępn do niego jest tragiczny :D

AniracK
06 styczeń 07, 23:06
bardoz fajnie pokazane ;-)

łańcuszka rorządu.. zdaje sie ze ktoreś z japońców do dzisiaj (albo do jeszcze bardzo niedawna) miały... nissany jakies?

Shapeshifter
06 styczeń 07, 23:10
Poza tym chyba szadko się już yżywa łańcuszka rorządu... prędzej chyba paska.. yaris, fabia ...

AniracK
06 styczeń 07, 23:15
w fabii to w ogole sa silniki od kosiarek i młynków do kawy ;) :P

Shapeshifter
06 styczeń 07, 23:16
w fabii to w ogole sa silniki od kosiarek i młynków do kawy z grupy V W w tym kozackie tdiki .

GRETZ
06 styczeń 07, 23:19
Poza tym chyba szadko się już yżywa łańcuszka rorządu... prędzej chyba paska...
Raczej odwrotnie - coraz częściej wraca się do łańcuszka, a odchodzi od paska.
Jest trochę głośniejszy, ale znacznie trwalszy i bezpieczny. Większość japońców chodzi na łańcuszkach, coraz więcej niemców (VW i nowe ople) i wiele innych.

Shapeshifter
06 styczeń 07, 23:31
Raczej odwrotnie - coraz częściej wraca się do łańcuszka, a odchodzi od paska.
Jest trochę głośniejszy, ale znacznie trwalszy i bezpieczny. Większość japońców chodzi na łańcuszkach, coraz więcej niemców (VW i nowe ople) i wiele innych. dokładnie, nic dodać nic ująć . oczywiście wolałbym łańcuch ... jest bezobsługowy .

Visterio
07 styczeń 07, 13:45
jest bezobsługowy

teoretycznie

dawmi
10 styczeń 07, 20:58
w nowszysch konstrukcjach forda rowniez jest stosowany lancuszek :P

-Kuba-
11 styczeń 07, 01:05
świetny film :)

apropo łańcuchów to napewno były w sabie 9000.... taka ciekawostka wymiana w ASO.... uwaga uwaga 6000PLN

no i w bmw niektórych napewno, na tej marce siękompletnie nei znam ale kumpel ma i mu dzwoni więc wiem ;)

Visterio
11 styczeń 07, 13:03
apropo łańcuchów to napewno były w sabie 9000.... taka ciekawostka wymiana w ASO.... uwaga uwaga 6000PLN

no i w bmw niektórych napewno, na tej marce siękompletnie nei znam ale kumpel ma i mu dzwoni więc wiem

i jeszcze w skodzie 120L rocznik 77'
wiem bo rozkłądalem taki silnik i powiem szczerze, że technologia niesamowita ;)