PDA

View Full Version : [Prosba] dotyczaca zmiany ustawien w dziale gielda...

Spectral
17 luty 07, 23:07
Prosba do modow zeby usuneli ta denerwujaca opcje zwiazana z oczekiwaniem na akcpetacje...

Wiem, ze w zalozeniu ma ona sluzyc nie zasmiecaniu watkow ale czasami jak wchodze na krotko na forum, a zalezy mi zeby akurat cos kupic to musze czekac az laskawie jakis mod zechce wejsc i zezwolic mi na wpis albo samemu sprzedajacemu :/ to troche glupie moim zdaniem...

HumeZ
17 luty 07, 23:21
no dla mnie to tez bez sensu... zreszta jak wszytsko poblokujecie to kto tu bedzie pisal na tym forum?:)

adax3
17 luty 07, 23:25
Popieram kolegów. Aktualnie na akceptację czekają trzy ogłoszenia (najwcześniejsze od godziny 18.32). Taki czas akceptacji ogłoszeń to lekka przesada :mur:

Kunc
17 luty 07, 23:40
Ja tez sie pod tym podpisuje. Jeszcze rozumiem wystawienie tematu ale nie kazda odpowiedz do akceptacji. :rozpacz:

kocurr
18 luty 07, 00:04
Z 12.30 jakiś post czeka. Jeżeli komuś zależy na czasie by kupić / sprzedać to wtopa lekka być może...

Gdzieś przeoczyłem chyba OCB, żeby OTopy powstrzymać?...
Może ostrzej joby słać, znaczy warny :hyhy: albo wycinać w pień takowe. Ale żeby od razu jakieś metody zapożyczone od władz IV RP? ;) :zabawa:

AniracK
18 luty 07, 00:05
wlasnie temat to pół biedy - a po to jest akceptacja odpowiedzi ze działgiełda to dział sprzedazy / kupna a nie pogaduszek, dyskusji i offtopiku. Tylko konkrety. A nietety tak sie w naszej giełdzie dzieje ze tam wiecej gadu-gadu niz tego co na temat...

Adamur
18 luty 07, 00:17
jak wszytsko poblokujecie to kto tu bedzie pisal na tym forum?:) hehe nie przesadzaj... :)

Joanita
18 luty 07, 01:01
No właśnie. Nie przesadzajcie, a ty kocurrek nie podburzaj ;) Wszyscy wiedzą przecież dlaczego moderowanie jest wprowadzone. Trzeba bedzie poczekać? Trudno, ale i tak post z chęcią kupna się pojawi w tej kolejności, w jakiej został wysłany, podobnie z odpowiedzią sprzedawcy ... tak to działa, prawda? Chyba, że się mylę.

Anulans
18 luty 07, 06:25
ja jestem na nie

ale moje zdanie się tu raczej nie liczy, bo niby najwięcej offtopuję, taka mi łatka przylgnęła :)
prawda jednak jest taka, że OT-u w dziale giełda nie ma jakos wiele, nie przesadzajmy... o ziachowej furze sie rozgadalismy, ale to wyjątkowo bo i okoliczności wyjatkowe, no i ktos tam nabruździł w tamacie pugiego, i tyle...
moim zdaniem wystarczyłoby być bardziej rygorystycznym ale ja sie nie znam :)

Kunc
18 luty 07, 10:02
No to moze ankiete zrobimy? I bedzie demokratycznie!

AniracK
18 luty 07, 10:27
le i tak post z chęcią kupna się pojawi w tej kolejności, w jakiej został wysłany, podobnie z odpowiedzią sprzedawcy dokładnie tak jest...

ale Admin zrobił, to jest, modów w tej chwili jest na tyle dużo, że nie powinno być problemów z oczekiwaniem postów na akceptacje, zawsze ktoś tu jest... a czy sie poczeka, nie wiem, nawet godzine, to chyba nie stanowi mocnej roznicy...

no ale ja tez sie nie znam :P

HumeZ
18 luty 07, 10:48
no dobra godzine rozumiem ale pol dnia? post ktory pojawil sie pierwszy w kolejnosci nagle po tym czasie zlatuje pod sam koniec i czasem juz nikt tego nie czyta,

po co sobie pracy dokladacie a nam zycie utrudniacie?:P

Janus
18 luty 07, 11:34
musze czekac az laskawie jakis mod zechce wejsc
to absolutnie nie zależy od łaskawości moda :)
Dział giełda ma być konkretny i na temat. Ile juz bylo przypadkow, ze sam autor tematu miał pretensje o zbędne wypowiedzi, ktore sie pojawiają w jego ogłoszeniu?
Może ostrzej joby słać, znaczy warny
pomysł wydaje sie ciekawy dopóki nie dotknie nikogo z nas. Poźniej będą pretensje, ze przecież zawsze byly takie wypowiedzi w giełdzie, dlaczego ja mam teraz mieć warna itd. itp...
Nie bądźmy konserwatystami, czasem zmiany są potrzebne.

Spectral
18 luty 07, 12:06
o absolutnie nie zależy od łaskawości moda

ok teraz juz wiem ;)

Nie bądźmy konserwatystami, czasem zmiany są potrzebne.

moze wprowadzic duzury modom ?? :P nie bedzie wtedy problemow z oczekiwaniami :hyhy:

kocurr
18 luty 07, 12:46
Zróbcie mnie modem dla giełdy. :hyhy:
Chcę zrobić dla naszego działu giełda następujące rzeczy:
Zlikwidować dla młodzieży gadki, szmatki i offtopiki.
Usprawnić w naszym forum dyskusję na giełdzie.
Tak, bo nasza giełda jest bardzo bardzo słaba
Otworzyć nowe topiki dla młodzieży i dla ludzi. Tak i chcę bardzo bardzo to zrobić.
Żeby nie było gadactwa, żeby nie było plotkactwa, żeby nie było niczego.
Żeby starsi ludzie mogli pisać. Nawet teraz dochodzi do mnie skargi, postulaty, apelują... że młodzież zaczepia. A ja się nie dziwię się... bo młodzież nie ma topików. Topiki w naszym forum są rozwalane a nie zakładane. I chcę też wyprowadzić forowiczów na ulice. Bo od tego oni są, od tego są oni, od tego są....
Zimową porą będą przygotowywać graficy plany budowy kalendarzy, plany budowy kalendarzy, podkreślam jeszcze raz, plany budowy kalendarzy. A na jesień wyjdziemy z budową.
Na prawdzie forowicze będą

Na mnie warto głosować. A to co ja powiedziałem to ja wszystko uczynię. I wiem na jakiej zasadzie to zrobić. Jak uczynić, jak usprawnić giełdę, jak wszystko

Przepraszam, ale NSP :D

Spectral
18 luty 07, 12:54
:lol: :lol: :lol:

marecek
18 luty 07, 12:56
o rrrrrrraaannnnnnyyy... ogłoszenia w dziale giełda są moderowane i takie zostaną.

Prosty eksperyment, a pozwalający uniknąć robiącego się tam śmietnika.

Jak jesteście zainteresowani zakupem, to polecam PW...

Trwa to dopiero kilka dni, a już tyle narzekań? ;) Może się przyzwyczaicie za tydzień - dwa...

kocurr
18 luty 07, 13:00
Spoko marecek, mitochondrium jak mawiają biolodzy. Wszystko musi się dotrzeć i liczę, że będzie sprawnie szło. Problem tylko żeby pierwszy post zaczynający długo nie czekał, bo potem i tak PW do załatwiania...

HumeZ
18 luty 07, 13:05
kocurr, heheheh :D masz moj glos :D

Lwica:-)
18 luty 07, 14:08
kocurr na PREZYDENTA 8)

nie powiem ale gadane to Ty masz :P

a tak serio: to popieram Cie :]

niektórych urok taki że lubią OT( przyznam sie bez bicia, że ja też lubie sie wypowiedzieć ,nie zawsze na temat hehe) popieram pomysl uporzadkowania forum :hurra:

Cobra
18 luty 07, 15:23
Ile juz bylo przypadkow, ze sam autor tematu miał pretensje o zbędne wypowiedzi, ktore sie pojawiają w jego ogłoszeniu?
A to czy nie wystarczy dac prawa moderacji samemu autorowi, ktory to automatycznie bylby odpowiedzialny za tresc tematu (zawartosc postow)?

I wszelkie opisane tu (te nie opisane tez ;) ) problemy i powstajace pretensje beda zazegnane szybko, prosto i skutecznie.

Janus
18 luty 07, 18:34
czy nie wystarczy dac prawa moderacji samemu autorowi,
i myślisz, ze kazdy z autorów wiedziałby jakie ma prawa i do czego one słuzą?
Juz widze jak osoba rejestrująca sie na forum tylko zeby dac ogłoszenie w giełdzie pilnuje porządku w swoim wątku.
Od moderacji są moderatorzy i jako osoby nie będące żadną ze stron kupna/sprzedazy pilnują porządku.

AniracK
18 luty 07, 18:39
kocurr, wymiekłąm :D :D :D :D :D :D :D :D a myślałam ze Kononowicz juz przebrzmiał aleeee nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee <ani mru mru> ;)
bo młodzież nie ma topików. Topiki w naszym forum są rozwalane eeeehehhehe :D :D :D :D:D
Zimową porą będą przygotowywać graficy plany budowy kalendarzy, plany budowy kalendarzy, podkreślam jeszcze raz, plany budowy kalendarzy. :D :D :D
pilnują porządku. bo od tego oni są, od tego są oni! Od tego są! :P

kocurronowicz :P

a ja mysle tak juz serio, ze zobaczymy jak to bedzie, ale mysle ze jakos sie kazdy przyzwyczai (albo przynajmniej wiekszosc ;) )

Cobra
18 luty 07, 18:50
No dobrze, masz racje i spokojnie, to byla tylko propozycja.

Poruszyles kolejny aspekt sprawy - uzytkownikow-handlowcow.
Moze ograniczenie to zastosowac wlasnie w stosunku do nich, a "normalni" userzy niech sobie wystawiaja na gieldzie w tradycyjny sposob?

Nie watpie ze zostalo to wprowadzone z koniecznosci a nie z upierdliwosci.
Jednak wprowadzilo tez troche zamieszania.
Zdaje tez sobie sprawe z tego ze jesli ktos wystawia cos na gieldzie to nie oczekuje ze sprzeda w ciagu godziny wiec lekkie opoznienie nie powinno mu przeszkadzac. Jednak moga bys sytuacje gdy na tym straci.

Osobiscie nie zalezy mi na zniesieniu tej moderacji i jak napisalem na wstepie, dalem tylko propozycje. Inni tez pewnie sie przyzwyczaja i nie bedzie to dla nich problemem.

Thomas
18 luty 07, 22:17
Nie dyskutujcie :D Admini i modzi maja racje i tyle :)

Syf w gieldzie byl i trzeba z tym walczyc. Rownie dobrze admin moze nie zaakceptowac ogloszenia wystawionego przez kogos kto sie tylko po to zalogowal. Mysle ze pomysl jest dobry i jak to wszystko bedzie sprawnie dzialac (w sensie szybkiej aktywacji) to szybko sie przyzwyczaimy :)

-Kuba-
18 luty 07, 23:43
nie moze być tak że sprzedajacy bedize miał kontrole nad posatmi bo będzie cenzurował wytykanie wad, prawda ?

AniracK
19 luty 07, 13:41
oj nie Ty to powonienes pugi pisać.... o konsekwentnosci, warnach bez wyjatkow, banach itd.... ;)

poza tym jak prawdopodobnie zauwazyliscie na forum CELOWO jest (a przynajmniej do niedawna byla) w miare przyjazna atmosfera, modowie az do obrzydzenia upominali na PW, warny byly, są i będą ostatecznoscia. BO nie o to tutaj chodzi zeby byly na maksa sztywne reguły, zeby kazdy bal sie napisac bo wywalą posta albo jego zbanuja... Nie o to chodzi zeby odstraszac.

ale jesli zasady sie nie podobaja, to nikt nikogo na sile tu trzymac nie bedzie. Tyle.

HumeZ
19 luty 07, 14:59
AniracK, i o to chodzi :)

pugi
19 luty 07, 15:59
oj nie Ty to powonienes pugi pisać.... o konsekwentnosci, warnach bez wyjatkow, banach itd....
czekam czekam i doczekać sie nie moge...
ale jesli zasady sie nie podobaja, to nikt nikogo na sile tu trzymac nie bedzie. Tyle.
zaczniecie mówic inaczej jak frekwencja spadnie... zwlaszcza wśród stalych sensownych użytkowników :]

Sykstus
21 luty 07, 18:43
oj nie Ty to powonienes pugi pisać.... o konsekwentnosci, warnach bez wyjatkow, banach itd.... ;)

poza tym jak prawdopodobnie zauwazyliscie na forum CELOWO jest (a przynajmniej do niedawna byla) w miare przyjazna atmosfera, modowie az do obrzydzenia upominali na PW, warny byly, są i będą ostatecznoscia. BO nie o to tutaj chodzi zeby byly na maksa sztywne reguły, zeby kazdy bal sie napisac bo wywalą posta albo jego zbanuja... Nie o to chodzi zeby odstraszac.

Co do warnow i banow, przydatna rzecz, na forum.subaru.pl moderatorzy pilnujacy porzaku daja upomnienie ustne a potem ostrzezenie, bardzo dobrze to dziala i sie sprawdza (ostrzezenie na 50 dni, blokada pisania po 3 ostrzezeniach) porzedek panuje super. Rzadko kiedy kontynuuje sie oftopic po tym jak mod powie koniec. Przydatna rzecza jest z koleji niemozliwosc logowania sie na forum w celach sprzedazy (mitsumaniaki i turbokillers), nie masz odpowiedniej ilosci postow nie zamiescisz ogloszenia, nie ma problemow z naciaganiem przez takie osoby innych uzytkownikow forum.

A co do akceptacji to troche kulawo ... No ale skoro taka decyzja wladzy to trzeba sie tego trzymac.

Kudlacz
21 luty 07, 18:47
Sykstus, ciii ja staram sie dzis wszystko na biezaco akceptowac :P

pugi
21 luty 07, 23:52
Sykstus, ciii ja staram sie dzis wszystko na biezaco akceptowac
Kudlacz, a nie wydaje Ci sie, że to tak na prawde syzfowa praca?? nie szkoda czasu na przegladanie i akceptowanie??

Zaraz bedzie ze sie czepiam ale cóż na warna wkońcu musze zaslużyć.
Jak widać na innych forach np. podanym prze Sykstusa forum subaru sposoby dzialaja i nie ma z nimi problemów.
Sami sobie szkodzicie. :)
Macie wiecej pracy tak na prawde no ale cóż.

Lwica:-)
21 luty 07, 23:54
OT

pugi szuka "raków" lalalala :whstl

..mało Ci he he

ziachu
22 luty 07, 11:28
nie mam nic przeciwko moderowaniu gieldy, ale wydaje mi sie ze wiecej osob powinno miec mozliwosc dopuszczania postow do publikacji (ale np. z blokada, ze nie moga akceptowac swoich) ja czekam na odpowiedzi na moje ogloszenie od 10:08.... a ktora jest kazdy widzi

Pablo
22 luty 07, 11:38
ziachu, cyganisz jak nie wiem co, dawno już Ci dziś zaakceptowałem.. ;)

Jak widać na innych forach np. podanym prze Sykstusa forum subaru sposoby dzialaja i nie ma z nimi problemów.

tam jest subaru, a tu jest Peugeot ;)
Sami sobie szkodzicie. :)
Macie wiecej pracy tak na prawde no ale cóż.

baa, ale jak do tej pory - Moderatorzy nie narzekają, tylko pozostali userowie.. ;)

Heyka!

ziachu
22 luty 07, 11:45
ziachu, cyganisz jak nie wiem co, dawno już Ci dziś zaakceptowałem..
nie chodzi o ogloszenia tylko o odpowiedzi na nie ;)
ale ok, czepiam sie chyba za bardzo :lamer:
to przez pogode :rozpacz:

kocurr
22 luty 07, 12:34
A ja chyba jednak podzielam zdanie że to akceptowanie jest sztuczne :P A jak brakuje rąk do pracy to program wyborczy przedstawiłem :hyhy: ;)

Pablo
22 luty 07, 13:07
A ja chyba jednak podzielam zdanie że to akceptowanie jest sztuczne :P A jak brakuje rąk do pracy to program wyborczy przedstawiłem :hyhy: ;)

jedno jest sprzeczne z drugim... :P
;)

kocurr
22 luty 07, 14:47
jedno jest sprzeczne z drugim...
Wiem, sprzeczności to podstawa w moim działaniu. Ale spoks, testy nie wykazały zaczątków shizofrenii jeszcze :hyhy: EOT

AniracK
23 luty 07, 00:22
w temacie tego co napisal Sykstus -> owszem, to byloby bardzo przydatne - uzytkownicy ktorzy nie napisali iluś-tam postów nie moga oglaszac sie w gieldzie, nie bedzie spamu i naciagania, ale technicznie to chyba juz nie jest takie proste - trzeba by stworzyc grupe ludzi uprawionych do glosowania i co jakis czas ja up-date'owac... chyba tylko tak moze to dzialac, a z tym an pewno jest wiecej roboty ale...
to robota Admina wiec ja sie wypowiadac nie bede :)

Visterio
24 luty 07, 14:11
ja tam nie mam nic przeciwko moderowaniu.. ale jak sie nadazy jakaś okazja.. to w sumie moderator ma większe szansę, żeby ją zdobyć bo jako pierwszy widzi treść ogloszenia

[ Dodano: 24-02-2007, 14:14 ]
a może też być tak, że nawet jesli faktycznie moderator dostrzeże okazje pierwszy to będzie awantura, że inni nie mieli szans bo to moderator itd

najlepiej byłoby z tą grupą... tak jak jest grup uprawnionych do glosowania...

nie można automatycznie przypisywać ludzi do grupy uprawnionej do działu giełda po osiągnięciu jakiejś liczby postów?

Pablo
25 luty 07, 12:25
Visterio, ale "głupoty" pisze każdy - nie ważne. jaki ma status na forum.. ;) :206

sopel
25 luty 07, 12:38
eeeee to moze po pierwszym poscie w temacie, temat zamykac i reszte sie dogada ze sprzedajacym na PW, mailem, komem, ggem, skypem, czy innym czyms.

Visterio
25 luty 07, 12:42
jak sie nadazy jakaś okazja.. to w sumie moderator ma większe szansę, żeby ją zdobyć bo jako pierwszy widzi treść ogloszenia

no dobrze ale co z tą kwestią?

a nie może byc surowych ostrzeżeń za OT w giełdzie?

Janus
25 luty 07, 14:09
no dobrze ale co z tą kwestią?
na własne potrzeby stwarzasz teoretyczne sytuacje :)

dymek
11 kwiecień 07, 18:54
ja się pod tym podpisuję, nie podoba mi się to! :D

APROPO
11 kwiecień 07, 19:07
ja się pod tym podpisuję, nie podoba mi się to!

a pozniej kazdy ma pretensje ze w gieldzie robi sie OT

marecek
11 kwiecień 07, 20:46
No bez jaj ;)
Robicie co chcecie, rozwalacie praktycznie każdy wątek tak, że na drugiej stronie nie ma już nic wspólnego z tematem dyskusji i macie pretensje, że giełda jest pilnowana?? :P

Na prawdę nie widzę problemu - chcesz coś sprzedać - wystawiasz. Chcesz o tym podyskutować - załóż temat w innym dziale...

Visterio
11 kwiecień 07, 21:23
dobra ja sie przyzwyczaiłem i już ;P niech będzie ;)

-Kuba-
12 kwiecień 07, 01:17
może trzeba założyć nowy dział ;) dyskusje off topicowe o przedmiotach z giełdy.

moim zdaniem jest ok ;)

dymek
12 kwiecień 07, 08:53
w takim razie niech wiecej osob odpowiada za gielde. czasem w jednym temacie w gieldzie czeka po 5 postów na akceptacje. a sprzedajacy niema jak odpisac bo nawet nie wie co w nich jest... to strasznie wydluza komunikację... nie kazdy siedzi na forum 24h/doba, żeby odpisac zaraz po zaakceptowaniu postów

pozdro 206

marecek
12 kwiecień 07, 09:14
czasem w jednym temacie w gieldzie czeka po 5 postów na akceptacje

ale maksymalnie kilkanaście minut ;)

Zrozum - posty z giełdy są tylko dodatkiem zapychającym bazę. Nie jest moim celem rozdmuchiwanie tego działu, bo informacje w nim zawarte deaktualizują się bardzo szybko.

Dlatego jak ktoś ma konkretny interes, to pisze PW. Jeśli Ty chcesz sprzedać, to piszesz na tyle szczegółowo, żeby wszystko wynikało z ogłoszenia.

... właśnie - jak w ogłoszeniach :)

ziolo
12 kwiecień 07, 09:18
ja jestem za tym aby kazdy usowal swoje ogloszenie jesli przestanie byc ono aktualne - lub zeby post z ogloszeniem ulegal autokasacji po powiedzmy 3 miesiacach. amen.

Kudlacz
12 kwiecień 07, 11:00
lub zeby post z ogloszeniem ulegal autokasacji po powiedzmy 3 miesiacach. amen. bardzo fajny pomysl :) :) :)

Spectral
12 kwiecień 07, 17:53
ZI, to jest dosyc dobry pomysl ;)

user powinien skasowac post, jezeli dojdzie do kupna/sprzedazy a jezeli nie to hmm maecek, jakis algorytmik cy cus :hyhy: i post znika po pewnym czasie ;)

(ciekawe kiedy admin straci cierpliwosc po naszych pomyslach dodajacych mu roboty :P )

ziachu
24 październik 07, 13:16
Wracajac do akceptacji postow.
Ja nie mam nic przeciwko temu i uwazam, ze jest to potrzebne, ale Anirack mnie dzis rozbawila:
http://img141.imageshack.us/img141/8618/anirackgieldaua0.th.png (http://img141.imageshack.us/my.php?image=anirackgieldaua0.png)

Ladnie to tak odpowiadac na posta w Gieldzie, ktory jeszcze nie zostal zaakceptowany?
:rotfl :rotfl :rotfl

marecek
24 październik 07, 14:35
Ladnie to tak odpowiadac na posta w Gieldzie, ktory jeszcze nie zostal zaakceptowany?

Ziachu, przecież wiesz, że mod ma zawsze rację!!

a poza tym:

_mod

ziachu
24 październik 07, 14:49
poza tym, ze mod ma zawsze racje, to zaden inny punkt nie podchodzi :)

dobra, ma racje bleble EOT

AniracK
27 październik 07, 02:20
sie czepiacie - coś umknęło mej uwadze :D