PDA

View Full Version : Wybór nawigacji (Europa Zachodnia)

Fidel
08 grudzień 08, 11:58
Dostałem zlecenie zakupu nawigacji. Wymagania:
1. Dobre pokrycie Europy Zachodniej. Mapa Polski może być słaba.
2. Osobne urządzenie - tzn. "to" ma nawigować, a nie robić zdjęcia, czy wysyłać SMSy. Może być PDA, ale i tak jedyną jego funkcją będzie nawigacja. Raczej nie jestem zwolennikiem navi w telefonie.
3. Urządzenia maksymalnie bezobsługowe i proste w użyciu - im mniej ruchów trzeba wykonać, żeby je przygotować do użycia, czy żeby włączyć mapę, tym lepiej.

Moi drodzy forowicze ;), co polecacie?

chaos
08 grudzień 08, 12:04
Fidel twoj punkt 2 bezposrednio stwierdza, kup sobie tomtoma :) Ma bardzo dobre pokrycie europy zachodniej, dobre pokrycie Polski. Wiec ja bym Ci polecal takie urzadzonko :)

ziachu
08 grudzień 08, 12:05
moze byc proste urzadzenie a'la manta.. zdjac blokade, kupic karte pamieci i wgrac tomtoma lub automape Europa.
Choc sam osobiscie jesli chodzi o prostote obslugi to jestem zwolennikiem iGo

PrzemkoPW
08 grudzień 08, 12:10
Moi drodzy forowicze
Nie prowokuj :P
Podaj jeszcze zakres cenowy. Pamiętaj że urządzenie to jedno a mapy to drugie. Na jedno zmyślne urządzenie będziesz miał wybór co najmniej 2-3 programów nawigacyjnych. Ja na temat ma zachodnich map się nie będę wypowiadał bo nie jeździłem po zachodzie na navi.

ziachu
08 grudzień 08, 12:19
F, odezwij sie do mnie jakos pozneij to pogadamy

tornado
08 grudzień 08, 12:25
Wszystkie wymienione wymagania spełnia tomtom. Na Zachodnia Europe nie ma lepszych map.

-- automatycznie scalone ( 8/12/2008 o 12.29 ) --

moze byc proste urzadzenie a'la manta.. zdjac blokade, kupic karte pamieci i wgrac tomtoma lub automape Europa.

wszystko fajnie ale jakościowo a'la manta do TT ma jeszcze daleko

Fidel
08 grudzień 08, 13:07
Podaj jeszcze zakres cenowy Do 700zł. W ostateczności może być do 1000. O ile dodatkowe PLN będą uzasadnione rzeczywiście przydatnymi opcjami.

Pamiętaj że urządzenie to jedno a mapy to drugie. Pamiętam. Na razie znalazłem dwa w jednym (poniżej). Ale czekam jeszcze na jakieś alternatywne rozwiązania typu hard+soft :)

kup sobie tomtoma Coś takiego? TomTom ONE Europe 31 Traffic - http://www.tom-tom.pl/index.php?module=katalog&kategoria=18&id=118

przem555
08 grudzień 08, 13:25
Ja mam TomTom http://www.tom-tom.pl/index.php?module=katalog&kategoria=18&id=116 , sprawuje sie ok , w te wakacje sprawdzilem dokladnie i nie narzekam ,jedyne co to ponkty POI czyli wszelkie stacje paliw itp trzeba sciagnac ze strony ale to akurat jest gratis .

chaos
08 grudzień 08, 13:35
Coś takiego? TomTom ONE Europe 31 Traffic - http://www.tom-tom.pl/index.php?modu...oria=18&id=118

Fidel chociazby cos takiego. Z tego co tam widze dostaniesz dodaktowo nadajnik TMC. Sluzy on ( w europie, w Polsce nistety nie dziala) do informowania co sie dzieje na drogach. Te informacje sa implementowane do tomtoma i trasa jest rekonfigurowana, aby ominac, korki ywpadek i inne :]

Junk65
08 grudzień 08, 15:24
Gdybyś szukał naprawde taniego i dobrego urzadzenia polecam Mediona z systemem map GoPal - korzystam i nie narzekam. I nawet w świetle ostatnich iformacji - mogą sobie spradzać koledzy misiaki... Wszystko legal, dostajesz płytkę i kolejne kraje sobie wczytujesz, a uruchomienie - jednym przyciskiem.

*RAMZES*
08 grudzień 08, 16:45
a ja do znudzenia polecam MIO... Jeżdżę zawodowo, mam kontakt z wieloma kierowcami i wszyscy polecają właśnie te nawigacje, a już zwłaszcza na Europę Zachodnią. Sam mam model 720b i jestem bardzo zadowolony.

bolotelewidz
08 grudzień 08, 19:16
a ja do znudzenia polecam MIO... Jeżdżę zawodowo, mam kontakt z wieloma kierowcami i wszyscy polecają właśnie te nawigacje, a już zwłaszcza na Europę Zachodnią. Sam mam model 720b i jestem bardzo zadowolony.

Co do Mio C320/C520/C720 to potwierdzam, najbardziej wersje z TMC bo na zachodzie jest bardzo przydatna (to jedynie kwestia podstawki bo tam jest odbiornik TMC). Jesli zalezy ci na dobrym GPS, to PDA nie polecam bo jest w nim za duzo komprmisow. Zreszta MIO mozna odblokwac aby dzialal jako PDA tylko po co?

Kilka dni temu w poscie podalem procedure uzdrowienia softu i adres najnowszych map do wyzej wymienionych Mio i IGO 6 : http://www.206club.net/showthread.php?p=1048379#post1048379

PD

Spectral
08 grudzień 08, 22:44
zastanawiam się nad sprzedażą MIO P550... hmm

Bul3k
08 grudzień 08, 23:13
ja używałem AutoMapy, nie zawiodłem się na niej (Niemcy, Włochy i Szwajcaria) urządzenie to Nokia 330 (ale teraz pewnie dostałbyś coś nowszego, bo moja już jest roczna)
Pozdrawiam

Joanita
09 grudzień 08, 10:41
Fidel, to urządzenie z linku, czyli 2 w 1, mogłoby być OK. TT jest prostszy w obsłudze niż AM. Na zachodzie rzeczywiście zawozi pod drzwi ;) w tym na francuskiej zapadłej wsi, co było moim udziałem. Dobrze wybiera najkrótszą i najszybszą trasę, nie tak jak AM.

Fidel
29 styczeń 09, 19:55
Tak sie stalo, ze zostalem uzytkownikiem dwoch roznych nawigacji. Pierwsza to wspomniany wczesniej TomTom XL z odbiornikiem TMC, druga to Nokia 500 z Automapa. Ceny w momencie zakupu to odpowiednio ~850zl i ~1000zl. Ale te zmieniaja sie tak szybko, ze jak ktos bedzie czytal ten opis, to juz nie bedzie mialo wiekszego znaczenia ;)

Ponizej krotkie porownanie:
1. Uchwyt - 0:0 - zaden nie jest doskonaly.
TomTom wprowadzil male uchwyty, ktore mozna latwo zabrac z samochodu razem z urzadzeniem. Z jednej strony to zaleta, bo zostawiony uchwyt moze prowokowac zlodziei, z drugiej - maly uchwyt oddala nawigacje od kierowcy. Ponadto proba przymocowania uchwytu z zamontowanym urzadzeniem czesto konczy sie odpadnieciem tego drugiego. Za to sam uchwyt montuje sie zaskakujaco prosto i wygodnie.
Nokia ma wielki uchwyt, ktory przed uzyciem trzeba zmontowac z kawalkow. Prawie jak IKEA, nawet srubokret jest potrzebny ;). Ledwo sie miesci w schowku (uchwyt, nie srubokret). Generalnie jest strasznie niewygodny i wymaga sporo sily przy "przyklejaniu do szyby", za to bardzo pewnie trzyma nawigacje, chyba nie ma takiej opcji, zeby ja przypadkowo odczepic.
Ale generalnie oba uchwyty maja wady, ktore mnie wkurzaja, dlatego oba produkty dostaja po 0 punktow :P

2. Pierwsze wrazenie i obudowa - 1:0 dla TomToma
TomTom jest fajniejszy w dotyku, troszke mniejszy i ma mniej przyciskow (wlasciwie to tylko jeden :P), co oczywiscie stanowi jednoczesnie wade i zalelete. Ale chcialem urzedzenie proste, wiec TomTom wygrywa.
EDIT: Jeszcze mi sie przypomnialo, ze wylacznik w Nokii jest tak umieszczony i na tyle latwo sie naciska, ze zdarza mi sie ja wlaczyc niechcacy, np. jak ja wrzucam do torby. I to mimo tego, ze trzeba go dosc dlugo przytrzymac.

3. Szczegolowosc map i wyznaczanie trasy. 1:1
W Polsce wygrywa Automapa - slupki, fotoradary, to glowna przewaga.
W Holandii, gdzie w tej chwili najczesciej jezdze, zdecydowanie wygrywa TomTom. Przede wszystkim ma dokladniejsze mapy. Sa miejscowosci, gdzie Automapa nie ma nawet ulic, w innych sa ulice, ale bez numerow. TomTom ma tu ponumerowane chyba nawet najmniejsze wioski. Lepiej tez rozpoznaje dozwolone predkosci na drogach i ma fotoradary. Przypominajac o nich od razu pokazuje ograniczenie. Nie wiem, czy mozna sciagnac do TomToma polskie radary, ale nawet jesli tak, to i tak zostalaby jeszcze jedna wazna roznica. Nawigacje roznie wybieraja drogi. Nie mialem duzo okazji, zeby porownac je ‘obok siebie’, ale z dotychczasowych obserwacji wynika, ze w Polsce Automapa wybiera nieco lepiej (tzn. tak jak ja bym wybral), w Holandii - TomTom.

4. Dodatki - 1:0 dla Nokii
Mimo, ze szukalem urzadzenia prostego, jak tylko ukradli mi radio, okazalo sie, ze Nokia ma jeszcze dwie zalety: BlueTooth i odtwarzacz MP3. Co prawda jakosc rozmow jest slaba, tzn. do rozmowcy dociera duzo szumow, ale to czesciowo moze byc spowodowane nienajlepszym wyciszenie mojego obecnego autka. Mimo wszystko da sie uzywac Nokii jako awaryjnego zestawu glosnomowiacego. Moze tez sluzyc jako odtwarzacz MP3, niestety rowniez raczej jako awaryjny, bo glosnik jest nieco za cichy. Jest jeszcze opcja "przekaznika FM" i wtedy mozna "przez radio samochodowe sluchac odtwarzanych utworów" (instr.), ale do tego potrzebne jest radio, ktore mi przeciez ukradli :P

5. Podsumowanie.
Od razu widac, ktory software, gdzie zostal wyprodukowany, holenderski lepiej sie sprawdza w Holandii, polski – w Polsce :)

PrzemkoPW
29 styczeń 09, 23:38
Wychodzi remis 2:2, czyli nadal nie wiadomo co wybrać żeby było dobrze i tu i tu :P Zostaje urządzenie z WM na pokładzie i wgrywanie samego softu :D

veraicon
30 styczeń 09, 00:41
o automapie można powiedzieć dużo rzeczy, ale na pewno nie że jest prosta! :D ilość opcji poraża! dla mnie to zaleta - sprawdziłem ją dokładnie przed zakupem - co polecam...
o pokryciu europy nic powiedzieć nie mogę

poza tym - warto zwrócić uwagę na sposób podłączania kabla: do uchwytu (tak ma m.in. garmin - może któreś z wymienionych też), a nie do samej nawigacji (jak ma nokia 500) - to drugie rozwiązanie jest bardzo niewygodne

bolotelewidz
30 styczeń 09, 16:26
Polecam Mio C320T czyli z TMC, daje sie uzdrowic i wtedy przymuje dowolne mapy w tym PL, USA etc. (np. na karcie SD) w formacie *.fbl MIO/IGO6 dostepne co kilka tygodni w necie. Pisalem o tym dokladniej w tym watku, ale toche wyzej.

Ostanio kupilem 2 takie dla ojca i dla szwagra za niecale 96 euro/szt. Taniej i lepiej nie znalazlem, mozna zaplacic Paypalem na adres: service@atomic-trading.de Polecam, sam uzywam C520T, ale z wyjatkiem braku bluetootha nie ma roznicy meidzy C320T.

Jest do kupienia tu:
http://www.afterbuy.de/afterbuy/shop/storefront/start.aspx?seite=/afterbuy/shop/storefront/produkt.aspx%3Fshopid%3D45608%26produktid%3D115687 59

turbojan
07 luty 09, 13:37
moim zdaniem najlepiej kupić PDA, bo zawsze możesz jeszcze skorzystać z jego innych opcji, a jak kupisz jakąkolwiek nawigację to już tylko pokaże ci drogę (no chyba że na pewno nie będziesz używał PDA do innych celów). same mapy można znaleść na www.peb.pl - są tam pełne opisy jak i co zrobić zarówno do TomToma, Automapy, Garmina, itp.
Ja osobiście używam TomToma - bo dawno temu kupiłem i z peb'a pobieram najnowsze mapy. ale gdybym miał teraz wybierać to bym kupił jakiegos PDA i popróbował kilka nawigacji - bo nie każdemu pasują niektóre.
poszukaj też po marketach, bo chyba teraz sprzedają PDA z mapą od razu więc miałbyś orginała jak ci mozno zależy ;)

Koza
21 marzec 09, 19:33
GARMIN z GPMapa (dokladniejsza od teleatlasu w tomtomie) i city navigator europa
za 600 PLN kupisz GARMINA Nuvi serii 250 z wgranymi wspomnianymi mapami

meistic
06 wrzesień 09, 21:16
Ja posiadam IGO 2008 na MyGuide 4200 i chodzi swietnie , cala trasa przejechana UK - PL , PL - UK i zadnych zawieszen . Polecam

turbojan
06 wrzesień 09, 21:59
mi ostatnio tomtom podpadł bo nie można zrobić widoku 2D, przynajmniej w tych starszych modelach. natomiast dość tani FreeBird 35.1 kupiony za psie pieniądze w markecie już taka opcje posiada i dość ładnie pokazuje trase + można w nim zainstalować nie tylko przypisaną MapaMap ale także słuchać muzyki, oglądać zdjęcia itp i włączyć również inna nawigacje - nie ma z tym problemu, jest tylko lekko powolny ale nawigacja działa dobrze.

michal77
06 wrzesień 09, 22:20
mi ostatnio tomtom podpadł bo nie można zrobić widoku 2D, przynajmniej w tych starszych modelach. A jaka to wersja ? hmm o ile dobrze pamiętam to w V5.xxx i V6.XXX, można było zmienić widok w ustawieniach.

turbojan
06 wrzesień 09, 22:42
wiesz co - nie mam go przy sobie więc ci nie powiem ale kupowany był z 3-4 lata temu na pewno. opcje do wyboru z tego co sobie przypominam to był pokaz skrzyżowań, prezentacja i coś jeszcze - jakies statyczne obrazy w zasadzie, ale nie było opcji żeby zmienić widok dynamiczny na jakikolwiek inny.

michal77
06 wrzesień 09, 22:50
No może w tych urządzeniach Tomtoma były też jakieś okrojone wersje. (Ja miałem instalkę na PDA i tam można było to zmienić. Także w w wersji 7.xxx, którą teraz mam)