Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'elektryka' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj za pomocą nazwy autora

Typ zawartości


Forum

  • Administracja
    • Pomoc dotycząca działania forum
  • Peugeot 206 - Mechanika
    • Tematy związane z techniczną stroną funkcjonowania pojazdu
  • Peugeot 206 - dyskusje ogólne
    • Popsuło się, ale nie wiem co...
    • Kupujemy 206!
    • Ogólnie
    • Elektryka i elektronika
    • Felgi i Opony
    • Modyfikujemy (tuning, styling)
    • Audio / Video / Navi
  • Świat Peugeot'a
    • Off-topic
    • Linki

Kalendarze

  • Community Calendar

Znaleziono 10 wyników

  1. Tester

    Poszukuje testera diagnostycznego do 206 2.0 hdi rocznik 2000 czy może mi ktoś pomóc
  2. Dzień dobry, Po powrocie z udanego urlopu, podczas wypakowywania roweru z bagażnika mojej cudnej 5cio drzwiowej 206tki dobiłem zębatką dość mocno w ściankę bagażnika. Od tego momentu silnik kręci, ale nie chce odpalić, ponad to światła pozycyjne świeca mimo wyłączonej manetki, gdy tylko przekręcę kluczyk do I pozycji. W tym samym położeniu kluczyka nie da się załączyć świateł drogowych. Nie pali się też żarówka bagażnika. Wskażcie mi proszę drogę do znalezienia błędu. Póki co odpiąłem aku żeby się czasem nie rozładował. Pod tapicerką mam kostkę, ale nie widać na kablach mechanicznych uszkodzeń. Jutro podeślę jakieś zdjęcia. Pozdrawiam
  3. Cześć.Mam dość nietypową usterkę. Mianowicie gdy próbuję odpalić moje autko czasami rozrusznik nie reaguje. Po uruchomieniu stacyjki palą się wszystkie diody a po przekręceniu zapłonu gaśnie dioda akumulatora a rozrusznik nawet nie kręci. Zostawiłem go na parę godzin i gdy wróciłem auto odpaliło bez problemu. Sytuacja powtarza się tak od dwóch dni. Raz tak jakby nie dostawał rozrusznik prądu a raz odpala jakby nigdy nic. Akumulator sprawny w 100 % bo sprawdzałem na innym i ładowałem go. Może gdzieś jest jakieś zwarcie ? Zauważyłem ze czasem podczas jazdy zaświeci bardzo słabo dioda z hamulca ręcznego, może to jakaś wskazówka gdzie szukać usterki. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są ok. Miał ktoś może podobny problem?
  4. Witam. P 206 SW, 2003r, 1.4 HDI, (chyba) MUX Do rzeczy: -bywa, że światła drogowe ("długie") same się wyłączają; -lewy kierunkowskaz miga 2x szybciej (wymieniłem żarówkę) na przemian ze światłem (lewym) tylnym (inne kier. działają); -prawy kier. działa jak chce (sam się wyłącza); -jadąc przy wyłączonych światłach mijania te same włączają się i wyłączają -bywa, że przy włączaniu silnika światła mijania włączają się same Pytanie: da radę samemu to naprawić? Przełącznik zespolony padł? W ostateczności, czy znacie sprawdzonego i dobrego elektryka (Gliwice, T. Góry i okolice)? Pozdrawiam.
  5. Hej, przeglądałam większość postów ale nie znalazłam żadnej odpowiedzi, jeśli ktoś mógłby mi coś poradzić... mianowicie mój kierunkowskaz świecił sobie baaaardzo lekko, nie było go widać, a żeby zobaczyć jakiekolwiek miganie żarówki trzeba było zbliżyć się, zasłonić sobie rękami i dopiero można było zauważyć małe pomarańczowe światełko. Nie zauważyłam tego wcześniej bo nie było żadnego szybkiego "tykania" jak to przy jakimś uszkodzeniu bywa zazwyczaj. Wyciągnęłam żarówkę - niby cała , wymieniłam ją na nową. Nic to nie pomogło. Zmieniłam ponownie dalej nic aż światełko w końcu zgasło całkiem i pojawiło się to szybkie "tykanie". Pozostałe żarówki świecą całkowicie normalnie. Cóż może być powodem tego i czy jestem w stanie sama sobie z tym poradzić czy to sprawa dla elektryka ? Pozdrawiam
  6. Problemów jest kilka, ale wszystkie natury elektrycznej. Problem występuje od 4 miesięcy, ale dopiero niedawno dowiedziałem się, że problemów z elektryką samochodową się nie lekceważy. Objawy: Wszystko co może świecić w samochodzie (za wyjątkiem radia) reaguje na obroty silnika (reflektory, światła stopu, deska, etc...). Pulsuje na wolnych obrotach podczas postoju, świeci intensywniej i jednostajnie gdy samochód wchodzi na obroty, Zanim pojawiły się problemy z obrotami, pewnego dnia siadły mi wszystkie żarówki podświetlania na desce rozdzielczej, a licznik kilometrów wyświetla informacje jedynie do połowy. (dodam wieczorem zdjęcie) Na jedynce i dwójce, na wolnych obrotach, gdy silnik sam toczy samochód jest nierówna praca i szarpanie, tak jakby brakowało mu mocy Co zrobiłem: Wymieniłem żarówki podświetlania deski na nowe - święcą, choć migoczą jak wszystko Sprawdziłem napięcia na wyłączonym aku - stabilnie na poziomie 12.4V Sprawdziłem napięcie na chodzącym silniku, na wolnych obrotach i zmiennych - skoki na poziomie +- 1.5V (wydają się być duże) Proszę zatem o radę: Polecenie elektryka od Peugeota we Wrocławiu? Najlepiej też taki co podłączy PP2000 i zobaczy co tam w kompie piszczy. Gdzie jest pamięć przebiegu Peugeota? Planuję wymienić licznik, ale na Forum dowiedziałem się, że jak zmienię licznik do zmienię przebieg. :padaka: To mi się nie widzi - skoro przebieg jest relatywnie niski - więc szukam innej metody udokumentowania przebiegu przed zbliżającym się przeglądem. Czy da się wymienić sam zegar cyfrowy licznika, tak aby przebieg pozostał niezmieniony? ============ rocznik auta: 1999 właściciel: III silnik 1,4 8v Pb aktualny przebieg: 87.000 w nocy: pod chmurką styl jazdy: Miejsko-spacerowy. Przez 74K w rękach dwóch kobiet, jako drugi samochodzik do wpadania na zakupy (i wszystkie możliwe dziury) wymienione częsci: => regeneracja maglownicy - 84K => rozrząd - 74K => filtry i oleje - 74K
  7. cześć Jakiś czas temu wymieniłem radio oryginalne ponieważ nie grało z płyt CD. Nowe radio (Pioneer z Media Markt) działa bez zarzutu. Niemniej jednak całe to zamieszanie miało wpływ na wyświetlacz (ten przy włączniku świateł awaryjnych). Oto lista dolegliwości: 1. Zawiesza się. Np. otwieram drzwi i wyświetlacz informuje, że są otwarte. Zamykam i w momencie zamknięcia wyświetlacz się zawiesza pokazując ciągle to co akurat się wyświetlało. 2. Nie mogę przestawić godziny. Normalnie przytrzymuje się przycisk, godzina zaczyna migać, drugim przyciskiem się przestawia. U mnie przytrzymywanie przycisku w ogóle nie działa. Coś tam mrugnie na 1 sekundę i następuje koniec trybu konfiguracji. Wszystko to wygląda tak, jakby wyświetlacz oczekiwał na jakiś impuls, informację, "coś", ale tego nie dostaje. To tak z punktu widzenia laika. Podpowiedzcie drodzy koledzy i koleżanki czy wymianie radia powinny towarzyszyć jakieś dodatkowe zabiegi w instalacji elektrycznej?
  8. Witam serdecznie, Jestem posiadaczem 206 2,0HDI 2002r. Ostatnio zdarzyła się dość przykra sytuacja której kompletnie nie potrafię wyjaśnić i może uda nam się wspólnymi siłami dojść do tego dlaczego tak się dzieje, bez zbędnego jeżdżenia do mechaników i wymieniania części. Przejdźmy do sedna: Kilka dni temu padał deszcz, włączyłem wycieraczki pierwszy stopień. Przez kilka minut wszystko działo ok i nagle, wycieraczki obie (równolegle) zatrzymały się w pionie i od tego momentu rozpoczęły swoją pracę z tej pozycji. Wycieraczki działają ok, nic się nie zawiesza na wyższych biegach działają ok tylko problemem jest to że kiedy się je wyłączy zatrzymują się w pionie. Z moich obserwacji laika zauważyłem że przestawiło się sterowanie wycieraczkami. Normalnie ta "śruba" odpowiadająca za skręt powinna działać prawo-lewo (z poziomu do pionu) a u mnie jest odwrotnie lewo-prawo (z pionu do poziomu ) Proszę jeżeli ktoś u siebie miał podobny przypadek wyjaśnijcie mi prostemu użytkownikowi tego auta w czym może być problem. Może coś trzeba przekręcić, może jest jakiś czujnik sterowania który za to odpowiada...pomóżcie.
  9. Witam, szukałem, lecz nie znalazłem rozwiązania. Zddarzy sie raz na jakiś czas podczas odpalania autka, przekręcenie kluczyka na drugi stopień i nagle resetuje się godzina, data, wszystkie liczniki szaleją słychac pstryk i wraca do normy jednak resetując ustawienia... o co chodzi? dodatkowo dzisiaj po raz pierwszy na chwile wyskoczyl mi błąd ABS, jednak nic nie było tam grzebane... 206cc, 2002 rok
  10. Witam Mam "Radiotelefon GPS RT3" jak pisze w instrukcji obsługi i do tego wyświetlać LCD i wszystko super działało, aż pewnego razu wyłączyłem dźwięk, żeby odebrać komórkę. Wcisnąłem lewe pokrętło i po skończonej rozmowie znowu wcisnąłem pokrętło i nic. Radio ustawiło mi się w AM i częstotliwość mogę wpisywać tylko w kHz i to w sumie wszystko co mogę zrobić. Nie mogę zmienić natężenia dźwięku ponieważ jest zablokowane na 10 na radiu i na CD. Muzyki z CD też nie słychać mimo, że płyta jest odtwarzana. Dźwięki systemowe (np. pikanie przy otwarciu drzwi podczas jazdy) słychać, ale jak już nacisnę przycisk lewej manetki do sterowania głosem to nie słychać tego charakterystycznego dźwięku, mimo że rejestrator się włącza. Nic nie grzebałem przy tym, antena sprawna, nie odkręcona. Nie mam pojęcia co mogło się stać? Czy to problem softu? Czy może gdzieś prądu na kablach nie ma? Jeżeli chodzi o elektronikę to jestem raczej laikiem więc ewentualnie gdzie mogę z tym jechać? I czy mogło by pomóc wgranie softu na nowo? Pozdrawiam
×