Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'problem' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj za pomocą nazwy autora

Typ zawartości


Forum

  • Administracja
    • Pomoc dotycząca działania forum
  • Peugeot 206 - Mechanika
    • Tematy związane z techniczną stroną funkcjonowania pojazdu
  • Peugeot 206 - dyskusje ogólne
    • Popsuło się, ale nie wiem co...
    • Kupujemy 206!
    • Ogólnie
    • Elektryka i elektronika
    • Felgi i Opony
    • Modyfikujemy (tuning, styling)
    • Audio / Video / Navi
  • Świat Peugeot'a
    • Off-topic
    • Linki

Kalendarze

  • Community Calendar

Znaleziono 36 wyników

  1. Witam, szukałem już podobnego tematu - ale problem jest z reguły inny, przez co dalej zmagam się z trudnościami z odpalaniem. Pokrótce postaram się to opisać. Model to: Peugeot 206 2.0HDI 5-drzwiowy, 2000r. Peżo mam od niedawna, zregenerowałem rozrusznik - bo taka była pierwsza diagnoza i na jedno słuszna - bo był mocno wyeksploatowany. Tak więc teraz kręci dobrze ale nie zawsze odpala od razu. Ciężko mi powiedzieć czy kwestia temperatury czy co.. Raz odpali za pierwszym razem, czasem za którymś z kolei - w odpalaniu pomaga "tapnięcie" gazu tuż przy pierwszym obróceniu - wtedy (mniej więcej) zawsze odpali od razu. Zauważyłem, że może odpalić tylko jak zakręci rozrusznik raz, dłuższe trzymanie kluczyka na zapłonie powoduje tylko kręcenie rozrusznika.. Pompę paliwa słychać, że działa, akumulator jest full naładowany, napięcie ładowania również w normie, paliwo tylko z pewnych stacji typu circle k, bp - więc raczej nie kwestia szemranego paliwa, podczas jazdy nie ma żadnych problemów - działa zwinnie, żwawo, nie ma efektów przymulenia, braku mocy; odpalony raz nigdy nie gaśnie, nie ma także problemów z falowaniem obrotów czy coś takiego. Filtr paliwa również został wymieniony. Zostaje tylko kwestia tego irytującego odpalania - chciałbym to zrobić przed zimą, gdzie ujemne temperatury, mogą tylko utrudnić rozruch.. Przy takim grzebaniu pewnego wieczora i odłączeniu akumulatora (nie wiem czy nie kwestia tego, że nie zdążyła temperatura spaść) odpalał raz po raz, od razu i to sam, bez dodania gazu - sprawdziłem chyba z 7 razy i efekt był taki sam. Ktoś coś wie, a może miał podobny problem? Za co się zabrać? Co należało by sprawdzić? Wymienić? Gdzieś coś słyszałem, że jest jakiś czujnik temperatury dolotu(?) i może to tego wina? Proszę o pilną pomoc i sugestie. Starałem się opisać wszystko co może być przydatne, co zaobserwowałem, w razie czegoś proszę pytać. Pozdrawiam
  2. Cześć wszystkim! Jako iż w 206cc mojej dziewczyny pojawił się problem z dachem, który próbuje rozwiązać już od kilku dni, zwracam się do was z pytaniem, czy jest tu ktoś z Radomia lub okolic, ew. Warszawy, kto posiada oprogramowanie Peugeot Planet i za piwko będzie w stanie podłączyć autko pod to oprogramowanie? Mechanizm dachu działał jak marzenie i w jednym momencie przestał. Tego samego dnia jeszcze składałem dach. Dach przestał działać, odpięcie klamer dachu -> piknięcie (czyli tak jak powinno być) --> w tym momencie nie można już ruszyć szybami (piszczenie), ani poruszyć dachem (piszczenie). Po utracie cierpliwości, te mikrostyczniki które mogę tj. zamknięcia bagażnika oraz roletki spiąłem na krótko, żeby mieć pewność. Zaczynają mi się kończyć pomysły. Niepokoi mnie niemożność opuszczenia szyb po odpięciu klamer, stąd moja nadzieja, że może program pokaże coś ciekawego. Pozdrawiam serdecznie! Mikołaj
  3. Siema, ostatnio zakupiłem kasetę adapter do radia i myślałem, że to ona jest problemem. Dziś sprawdziłem zwykłą kasetę, z którą także działo się to samo. A mianowicie, kaseta po wsadzeniu odtwarza, nie wypluwa, ale co chwile następuje przewijanie. Wygląda to tak: gra 2 sekundy (1) -> przewija 1 sekundę (2) -> gra 2 sekundy (1) -> przewija 1 sekundę (2). I tak w kółko. Cyfra w nawiasie, która napisałem, to symbol jaki mi się wyświetla przy graniu lub przewijaniu. Czasem jak coś ponaciskam to radio potrafi trochę dłużej odtwarzać kasetę (lub adapter) zanim nastąpi przewijanie. Na dodatek, gdy nacisnę oba przyciski do przewijania naraz (nie da się ich wcisnąć razem do końca, ale chociaż trochę) to kaseta gra normalnie. Jedynym rozwiązaniem jest trzymanie tych przycisków nieustannie podczas jazdy, ale mam nadzieję, że istnieje jakiś bardziej komfortowy sposób
  4. Witam mam problem z dachem, szukałem tematów z tym związanym. Niestety nigdzie nie ma takiej przyczyny jak u mnie. Wiec pewnego dnia... Rozkladalem dach aby byl cabrio, niestety moj kolega mial wypadek na garazu i wiadomo ze rzuciłem skladanie dachu i pobieglem do garazu, sprawa chyba oczywista... Natomiast gdy wyszedlem z niego dach juz byl zlozony (zlozyl sie sam) i mechanizm nie dziala... Skladalem go awaryjnie jak na filmiku, niestety ominalem podpunkt jakim jest (pociaganie sznurka) nie posiadam go w tej dziurze. Caly czas mi pika bez przerwy, dach nie dziala.... Masakra! Pomocy! Dziekuje z gory!
  5. Witam, problem pojawił się dosyć nie dawno, samochód odpala od pierwszego strzała, lecz gaśnie po dodaniu gazu, po odpaleniu za drugim razem wszystko jest ok, podczas skręcania kierownicą jest podobny problem max w lewo czy prawo i gaśnie. Ten sam problem występuje gdy włączę klime lub nawiew, dodam iż problem ustępuje gdy już trochę pojeżdże. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i mogłby pomóc. 206cc 2.0 137km rocznik 2000
  6. Wymiana anteny

    Cześć, w swoim 206cc mam pewien problem, jest nim antenka, a raczej jej brak Wcześniejszemu właścicielowi antenka odpadła, przez co radio często nie chce grać, a jak gra to z wielkimi problemami. Jak ją wymienić? Prosiłbym także żeby ktoś z forumowiczów podał mi długość antenki do 206CC Wygląda to obecnie tak:
  7. Witam. Mam problem w moim 206cc '04. Mianowicie podczas jazdy, najczęściej w przypadku jakiegoś dołka itp. wyświetla mi się powiadomienie o otwartej klapie bagażnika, mimo że przed jazdą była ona domknięta. Po wyświetlonym alarmie klapa raczej fizycznie się nie otwiera, bo muszę naciskać na zamek, żeby ją otworzyć. Ktoś ma jakieś pomysły co zrobić z tym problemem? Z góry dziękuję Marcin
  8. Witam jestem nowy na tym forum Problem z peugeotem 206 2.0 hdi Nie chce odpalać czy zimny czy ciepły, na filmiku odpala dopiero po dodaniu gazu, został wymieniony filtr paliwa i dalej nic, świece żarowe sprawdzone na krótko (przewodem do pojedynczych świec, iskrzyło czyli każda pobiera prąd, ale jak grzeją tego nie wiem). Trochę kopci ale może to przez brak katalizatora. Po podłączeniu swojego interfejsu OBD2 bluetooth wyskakuje błąd P0500 (chyba coś z czujnikiem prędkości o ile pamiętam - mozna w necie sprawdzic) Proszę o pomoc bo już sił brakuje Zamieszczam niżej własny filmik z odpalania puga po rozgrzaniu już, temperatura na polu ok +5*C :
  9. Witam, od dłuższego czasu mam problem z moim Peugeotem 206 1,4HDI, przy mocniejszym dodawaniu gazu wzrastają obroty, spadają i idzie normalnie. Na początku tylko na 4 i 5 biegu teraz juz od 3. Wrzucam filmik na yt rzućcie okiem:
  10. Witam. Ciągle ten dach dach... Tak więc: Dach rozłożę bez problemu, ale gdy przychodzi do składania to pika pika i nic się zrobić nie chce. Złoże ręcznie i od nowa to samo... Pod kompem (nie peugeotowskim) pokazało zaczepy i pokrywę, ale są sprawne. Problem leży pewnie gdzieś w którymś czujniku/mikro styku. Poszukuję kogoś w dowolnym miejscu w Polsce, kto jest w stanie ogarnąć takie rzeczy. Celowałem w ASO, ale wiadomo ich diagnozy i koszta "wymiany wszystkiego" to bajka. pozdrawiam
  11. Witam. Mam problem z moim peugeotem. Mianowicie po przejechaniu kilku lub kilkunastu kilometrów i wyłączeniu silnika mam problem z ponownym włączeniem go. Jest nagrzany, odpalam, włącza się i zaraz obroty spadają, silnik gaśnie. Próbuje kolejny raz odpala i jest identyczna sytuacja. Jak dodaje gaz to od razu gaśnie. Wygląda to trochę tak jakby nie miał sił. Po odczekaniu 15-30 min silnik normalnie odpala i mogę jechać dalej. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  12. Witam forumowiczów! Jestem nowym użytkownikiem forum, dopiero zacząłem swoja przygodę z pegu, niestety od samego początku z problemami. No więc jak to wygląda. Samochód odpala bez problemu, silnik na jałowym pracuje nierówno, telepie całym autem, co ciekawe, po zapaleniu awaryjnych silnik zaczyna pracować w rytm migających kierunkowskazów. Następny objaw to utrata mocy, auto nijako nie traci obrotów, jedynie zwalnia pod góre. Na prostej muli. Obstawiałem sprzęgło, ale gdy dziś spostrzegłem taniec silnika w rytm kierunków, to zawahałem sie z wymianą. Wymieniłem cewkę, czekam aż znajomy podrzuci mi klucz do swiec, to zajmię się też nimi, przełożyłem akumulator - nic. Pompa wyraźnie sprawnie pracuje (choć tutaj moge się mylić) - włącza się na ok. 2sec po przekręceniu do zapłonu, odbija po upływie tego czasu. Może ktoś z was jest mi w stanie pomoc, ktoś miał takie objawy, jakieś sugestie co to może być?
  13. Witam, mam na imię Darek od 5 lat jestem mechanikiem samochodowym z zawodu, wiele razy spotykam się z problemem że klient przyjeżdża do nas i prosi o pomoc ale tak naprawdę nie wie jak znaleźć usterkę, uwierzcie mi każdy może znaleźć ją sam nie trzeba szukać po całej sieci by to znaleźć, tutaj macie porady co i gdzie szukać by znaleźć usterkę: http://xurl.pl/znajdzusterki , pozdrawiam
  14. Siema. Mam taki problem. Od kupna nie działają mi światła drogowe. Nie zapala się też kontrolka od nich. Gdy się używa manetki by właczyć światła drogowe to słychać tykanie w okolicach lamp. Co może być powodem ? Czy to trzeba wymienić cały przełącznik ? i Jak wybrać lepszy ? Bo wiem, że są numery seryjne i rozne koncowki np XT , ZL itd. to czy wszystkie będą pasować ?
  15. Witam! W miesiącu sierpniu Anno Domini 2014 postanowiłem ściągnąć tapicerkę podłogi, tzw. dywan. Każdy, kto takiej operacji dokonywał po raz pierwszy wie, że tuż za rogiem mogą czyhać niebezpieczeństwa Niestety i ja na taką przeciwność rzeczy trafiłem. Do rzeczy: Po demontażu tapicerki w okolicach ściany grodziowej/skrzyni biegów/pod nagrzewnicą trafiłem na taką oto gumową zaślepko-tulejkę: Nie przykuła ona specjalnie mojej uwagi jednak w jakiś sposób wypadła w czasie demontażu dywanu. Teraz problem - po zamontowaniu wszystkiego do kupy w kabinie słychać dźwięk silnika, zmiany biegów itd. Z pomocą aplikacji "Decibel-O-Meter" znalazłem źródło problemu - właśnie ta guma, która zamontowana jest tutaj (na chwilę obecną na "wcisk"). Po zasłonięciu otworu choćby ręką dźwięk ustaje. Moje pytanie brzmi - co tam u licha było, że teraz tego tam nie ma? Pozdrawiam
  16. Witam. Wczoraj trochę padało, jadąc autem zauważyłem, że jeśli wjechałem prawym kołem w kałużę zaczynała migać kontrolka akumulatora i po chwili problem ustawał. Ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną? Dodam, że zdarzyło się to pierwszy raz. Dzisiaj wieczorem posprawdzam wszystkie kostki itp. ale może ktoś ma jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny.
  17. Witam. Mój problem w CC polega na tym, że w momencie ruchu klamką szyby nie pracują, tak żeby wejść w uszczelkę. Czy to prawda, że trzeba ustawić jakiś sterownik silniczków? Może posiadacze PP są w stanie pomóc? W czym leży problem, czemu to nie działa? Dysponuje ktoś schematem elektryki w CC? Pozdrawiam
  18. Witam wszystkich forumowiczów! Z góry przepraszam, jeśli zdublowałem temat, moje poszukiwania takowego nie znalazły. Posiadam puga 206 1.6 16V z 2003 i ostatnio, niestety, delikatnie puknąłem przodem w barierkę, listewka pękła, maska delikatnie się podgięła, ale co zauważyłem na dzień następny, chłonica została na dole wykrzywiona i całkowicie rozszczelniona, wleje 5l wody destylowanej, w ciągu 30 sekund jest pod samochodem. Tutaj rodzi się pytanie, czy ktoś z was wymieniał już chłonice w tej wersjii, czy polecacie jakieś konkretne zamienniki, czy raczej szukać oryginału? Jeszcze jedno pytanie, dla tych, którzy mieli podobne sytuacje, jak sądzicie, czy przy tego typu uderzeniach (nastąpiło to przy prędkości może 7 km/h) może się coś stać z instalacją gazową? Po otwarciu maski z przewodu, w którym jest coś na kształt cewki, dochodzącego do wtrysków od gazu, uciekał gaz z powietrzem. Czy ma ktoś z was pomysł, co mogło się stać? Pytam orientacyjnie, żeby być w miare przygotowanym na koszty, jakie mogą wystąpić, gdyż we wtorek, lub we środę udam się do mierchanika. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdeczenie!
  19. Witam serdecznie, Jestem posiadaczem 206 2,0HDI 2002r. Ostatnio zdarzyła się dość przykra sytuacja której kompletnie nie potrafię wyjaśnić i może uda nam się wspólnymi siłami dojść do tego dlaczego tak się dzieje, bez zbędnego jeżdżenia do mechaników i wymieniania części. Przejdźmy do sedna: Kilka dni temu padał deszcz, włączyłem wycieraczki pierwszy stopień. Przez kilka minut wszystko działo ok i nagle, wycieraczki obie (równolegle) zatrzymały się w pionie i od tego momentu rozpoczęły swoją pracę z tej pozycji. Wycieraczki działają ok, nic się nie zawiesza na wyższych biegach działają ok tylko problemem jest to że kiedy się je wyłączy zatrzymują się w pionie. Z moich obserwacji laika zauważyłem że przestawiło się sterowanie wycieraczkami. Normalnie ta "śruba" odpowiadająca za skręt powinna działać prawo-lewo (z poziomu do pionu) a u mnie jest odwrotnie lewo-prawo (z pionu do poziomu ) Proszę jeżeli ktoś u siebie miał podobny przypadek wyjaśnijcie mi prostemu użytkownikowi tego auta w czym może być problem. Może coś trzeba przekręcić, może jest jakiś czujnik sterowania który za to odpowiada...pomóżcie.
  20. Witam! Od początku - mam manualnie sterowane lusterka wsteczne. Auto rocznik 2002, MUX. Jako iż noszę się z zamiarem montażu wyświetlacza typu B, znalazłem kompletne lusterko boczne prawe z czujnikiem temperatury. Ww. lusterko ma kostkę 4ro pinową. Fabrycznie do lusterek mam poprowadzone z obu stron gniazda z 4roma pinami(gniazda są puste, nie ma do nich nic podłączonego), jednakże wydaje mi się, iż z czujnikiem temperatury mają one mało wspólnego. Jak wygląda montaż takiego lusterka w aucie z MUXem? Czy nie jest to przypadkiem część z bezMUXa? I pytanie no 1 - zakładając, że lusterko jak i czujnik są sprawne - czy to będzie działać? Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam
  21. Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tej stronie więc proszę o wyrozumiałość. Tydzień temu zakupiłem Puga 2.0 HDI 2002 rok. W zestawie miałem Fabryczne radio z wejściem na kasety. Lubie dobre audio więc postanowiłem podrasować sprzęt. Nie wiem jeszcze jak się ściąga boczny panel drzwi więc zaufałem iż głośniki nie są takie złe. Postanowiłem więc kupić Radioodtwarzacz i sprawdzić jak będzie działało. Zakup padł na BlauPunkt Montreal 120. Koszt 230zł. (wiec nie najmniej ) Nowy z mediamarkt. I tu pojawił się problem po podłączeniu: Wyciągnąłem seryjne radio... odpiąłem kostki i zastąpiłem nowym radiem. Juz po samym podłączeniu nagle Górny ekranik (pomaranczowy pokazujacy temp. godzine itp. ) zaczął wariować. Co chwile gasł, nagle się podświetlał, jeszcze mocniej i znowu gasł. Tak cyklicznie. Podczas gdy włączyłem odtwarzacz muzyka leciała ale co chwile przerywała miałem wrażenie jakby co chwile było resetowane. Nagle podczas jazdy elektronika oszalała... pojawił się komunikat że poduchy są wyłączone, wszystkie ikonki przy zegarach się zaświeciły i tak dalej jakby wirus ale auto jechało normalnie. Dopiero po odłączeniu odtwarzacza od kostek elektronika się uspokoiła. Moje pytanie brzmi co to do licha jest? Na czym się skupić i czy jest to groźne? Co zrobić żeby jednak odtwarzacz działał tak jak należy i żeby elektronika nie świrowała. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomocną sugestię.
  22. Witam. Ostatnio padłem ofiarą wandalizmu i muszę kupić lusterka. Są tak niefortunnie ułamane, że nie wiem teraz co kupić. Najlepiej całość, ale co się na nią składa? jak to wygląda? Czy pomoże ktoś, poda przykładową aukcję odpowiednią dla mnie? Załączam foty. Dzięki i pozdro Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
  23. Witam, jakiś czas temu zobaczyłem takie fajerwerki na masce mojego Pyzia. Czym to może być spowodowane? Można coś na to poradzić, czy trzeba maskę malować? Zdjęcia: Kilka chwil po umyciu auta - Po wyschnięciu -
  24. Witam. Niedawno kupiłem Peugeota 206 XS 1.6 16v 2000r. Posiada on centralny zamek z pilota. Niestety nie wiem czy tak ma być, czy jest jakiś problem. Samym kluczykiem drzwi otworzyć się nie da. Po włożeniu go do zamka nie da się w ogóle przekręcić. Martwi mnie to bo jeśli padnie akumulator to będę uziemiony. Proszę o pomoc
  25. Witam, na wstępie zaznaczam, że szukałem, ale rozwiązania nie znalazłem. Otóż czasem zaznaczam: tylko przy bardzo dynamicznej jeździe aż do czerwonego pola obrotów biegi zaczynają twardnieć. Porusza się między 3, a 4, pozostałych nie mogę wbić. Stawałem, czekałem, zawsze mijało. Co to może być?
×