Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'bsi' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj za pomocą nazwy autora

Typ zawartości


Forum

  • Administracja
    • Pomoc dotycząca działania forum
  • Peugeot 206 - Mechanika
    • Tematy związane z techniczną stroną funkcjonowania pojazdu
  • Peugeot 206 - dyskusje ogólne
    • Popsuło się, ale nie wiem co...
    • Kupujemy 206!
    • Ogólnie
    • Elektryka i elektronika
    • Felgi i Opony
    • Modyfikujemy (tuning, styling)
    • Audio / Video / Navi
  • Świat Peugeot'a
    • Off-topic
    • Linki

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Znaleziono 11 wyników

  1. Witam! Wiem że jest tu pare takich podobnych tematów ale zaczne od nowa. Moj peugeot to: 1.1 8V, 2001 Pewnego dnia jade sobie moim lwiątkiem i w pewnym momencie przestały mi działac: obrotomierz, prędkościomierz, wskaźnik temp. silnika i nawiew. Gdy dojechałem na miejsce, próbowałem odpalic silnik i sprawdzic czy zegary zaczną dzialac.... Niestety nie odpalilem nawet silnika. Pompa pracuje, alternator w porządku, rozrusznik kręci (bardzo szybko) akumulator tez OK, wszytskie przewody zostały też sprawdzone i zakonserwowane... wszystkie te elementy zostały sprawdzone i są ok A AUTKO NIE CHCE ODPALIC.... :(:(:( tak jak by cała elektronika oszlała.... w momencie kiedy przekręcam kluczyk, pojawia sie kontrolka akumulatora, hamulca ręcznego( mimo ze w tym momencie nie jest zaciągnięty) i nic więcej... moj elektryk podpowiedział że przyczyną mogą byc grubsze sprawy, tzn: układ BSI, komp, sterowniki, immo..... tylko nie wiadomo co?!!!!!!???!?!? (przyznał sie ze nigdy tego nie robil i nie podejmie sie takiej naprawy) i dobrze, to są uczciwi ludzie! wiem, że to wszystko co w/w jest ze soba połączone i tylko tyle.... nie mam ochoty ciagle cholowac autko po calym miescie z jednego "magika"(czyt. elektromechanik) do drugiego... czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie co się stalo? i co trzeba zrobic? mam nadzieje ze nie bede musial wydawac 3000 tyś na nowego kompa, 1500 za nowe BSI (bo tyle krzycza w ASO) ale z drugiej storny boje sie "chauturniczej" naprawy u "wieśka" ktory ma warsztat we własnej piwnicy i mało co sie na tym zna....
  2. Greg..

    Aktywacja zmieniarki w BSI

    Witam, Ktoś z Krakowa pomoże aktywować zmieniarke w BSI.
  3. Witam musze wymienić ecu na zestaw startowy i mam pytanie mój ma numer 028 101 3869 a zestaw z allegro 028 013 3869 będzie działało Dziękuje
  4. Mam taki o to problem niedzialaja mi kierunki a awaryjne dzialaja. Ala elektryk (kolega) podpowiedzial ze moze to byc bsi. Tu sie pojawia problem nigdzie nie moge dostac takiego bsi jak ja mam moze ktos cos podpowie gdzie co i jak. Z gory dzieki Bsi B1 9625812380
  5. Witam Panowie, posiadam puga z muxem, mam tylko jeden kluczyk bez pilota, dokupiłem uniwersalny sterownik i chce go założyć, czy podłączę się tylko w drzwiach czy da się tez w którąś wiązkę przy bsi przy pod kierownica podpiąć, bo czytam już dziś pół dnia i nic nie mogę znaleźć, ani schematu ani nic Proszę, pomóżcie. Pozdrawiam
  6. Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z wycieraczką tylną w moim nowo zakupionym Peugeocie 206 SW. Problem polega na tym, że tylna wycieraczka nie działa tak jak powinna. Zatrzymuje się w dowolnej pozycji, działa nawet po wyłączeniu zapłonu itp. Nie jest to problem samego przełącznika bo wymieniłem go na nowego 720 PLN jeśli chodzi o problem masy przy lampach też nie bo zostały sprawdzone i przeczyszczone, nie jest to też problem przewodów w szybie bo sprawdziłem je na przejście pod obciążeniem prądowym, zarówno mas jak i plus z BSI na silniczku ok. Pozostaje sprawa samego silniczka ale jego też rozbierałem i wydaje się być wszystko ok czysto itp. Pomocy bo wycieraczka tylna w zimie by się przydała. Pozdrawiam i czekam na sugestie.
  7. Witam, Posiadam Peugeota 206 1,4hdi z 2007 roku, bez żadnej elektryki. Dołożyłem do tego auta centralny zamek oraz elektryczne szyby z anglika też 1,4 hdi ale z 2003 roku. Mój problem polega na tym, że na moim bsi oraz ecu samochód odpala, ale nie chce uruchomić szyb ani centralnego (zmiana w bsi przez pp2000 nic nie pomogła). Wsadziłem zestaw startowy z anglika(bsi, ecu, stacyjka, transponder oraz kluczyk) – w nim chodzi centralny zamek oraz elektryczne szyby ale za to nie mogę odpalić auta, kręci ale nic się nie dzieje. Czy można wrzucić na mój bsi ustawienia dotyczące elektryki z drugiego auta a zostawić ustawienia silnika? Czy może być różnica w podłączeniu wiązek kabli dlatego nowszy bsi nie widzi tej elektryki?? Co można zrobić żeby to chodziło, bo już 3 dzień siedzę i szukam rozwiązań.
  8. Nie znalazłem na forum takiego przypadku wiec pisze... Moja żona zgubiła kluczyk do auta niestety kupując go nie dostałem zapasowego ani karty kodów. Podmieniłem stacyjke i wkładki na kupione z alledrogo wiec moge juz normalnie auto otworzyc i i przekrecic na zapłon. NIestety nie moge odpalic bo immo . Kupiłem do tej używki świezy prekodowany pod peugeota transponder ale przy próbie programowania pyta mnie o kod wejscia do bsi (tak mie sie wydaje że to to) Pin do immo podali mi w salonie po okazaniu dowodu rej. i osobistego ale ten co mi podali to 4 litery a program pyta o 4 cyfry . Pewnie ten kod był na karcie kodów ale ta kosztuje 215 zł . Pytania moje są takie: Czy moge jakoś uzyskać ten kod w inny sposób niż zamawiając kartę...? Czy samo kodowanie immo w ASO jest kosztowne Czy jest ktoś na forum z lublina kto może wie jak mi pomóc nawet za niewielką odpłatnością Przecież jakoś da sie to zrobić bo lubelscy dorabiacze to robią tylko HOW ????
  9. Witam wszystkich. Jestem nowy wiec może sie przedstawie. Mam na imie Bartek i pochodzę z Bydgoszczy. Ale do rzeczy.... Od niedawna mam puga z 2002r, silnik 1.1 b+g. Kupiłem go za śmieszne pieniądze (i to był pewnie błąd). Zanim go odebrałem gość zadzwonił ze bsi do wymiany bo nie ma kierunków (powiedział ze przekaźnik poszedł). Stwierdziłem ok, i tak biore bo moge se go wymienić. Niestety na miejscu okazało sie ze nie tylko kierunki... nie mam wycieraczek, dmuchawy, światła palą sie non-stop (jedyna metoda zgaszenia to odłączenie aku), a z tyłu "wieczne stopy" (zapalone stop łącznie ze środkiem), zegary są martwe, po przekręceniu na zapłon ECO MODE, zegary zgaszaja sie po paru minutach (podświetlenie) zostaje tylko kontrolka aku. Kupując BSI (jak to ujął sprzedający sprawne bo elektryk samochodowy sprawdzał) miałem nadzieje że problemy znikną.. niestety radość nie dość że przedwczesna, to jeszcze połowiczna.. odzyskałem wskaźnik poziomy paliwa, i kierunki (niestety tylko tył). znalazłem podobny topic na tym forum (http://www.206club.net/archive/index.php/t-88863.html) jednak nie mam ABS wiec teoria poszła w sie *** Dziś próbowałem posprawdzać w BSM bezpieczniki i immo sie zblokowało.. (rozumiem że kod do immo jest w BSI ale po podmianie (bez przegrywania danych z BSI-wiem że to trzeba zrobić choć jeszcze nie zrobiłem) silnik chodził na nowym BSI- przestał po ingerencji w BSM) Do kompa próbowałem podczepić proste urządzenie diagnozujące ale niestety błąd połączenia. Alternator daje 14.4V. Nie wiem co dalej. Troche tego jest, ale może ktoś spotkał sie z tym i wie co sprawdzić. (jeżeli coś źle wpisałem, zły dział lub coś przepraszam i prosze admin. o poprawke) Pozdrawiam
  10. To że wina leży po stronie Immo jest pewne na 99% Ale mam większy problem , auto sprowadzałem z włoszech (nie mam karty z kodem do bsi , i zapasowego klucza) Jak w takim przypadku odbywa się procedura kodowania bsi Pozdrawiam
  11. Witam. Potrzebuje wsadu do bsi peugota 206 . Autko nie odpala. Diagnistyka bsi pokazuje ze sterownik bsi jest uszkodzony i immo blokuje sterownik silnika. Koledzy jesli dysponujecie wsadem takiego bsi : Peugeot 206 ,rok 2005 (1.4 hdi) , Vin VF32S8HZF44642237 BSI SIMENS numer czesci: 9653667280 numer produktu: 9653667680 wersja oprogramowania: 26 s118085220 E (tylko tyle odczyytalem bo naderwana jest nalepka) to proszę o pomoc,wsady Z góry dzięki
×