Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'immo' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj za pomocą nazwy autora

Typ zawartości


Forum

  • Administracja
    • Pomoc dotycząca działania forum
  • Peugeot 206 - Mechanika
    • Tematy związane z techniczną stroną funkcjonowania pojazdu
  • Peugeot 206 - dyskusje ogólne
    • Popsuło się, ale nie wiem co...
    • Kupujemy 206!
    • Ogólnie
    • Elektryka i elektronika
    • Felgi i Opony
    • Modyfikujemy (tuning, styling)
    • Audio / Video / Navi
  • Świat Peugeot'a
    • Off-topic
    • Linki

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Znaleziono 6 wyników

  1. Witam! Wiem że jest tu pare takich podobnych tematów ale zaczne od nowa. Moj peugeot to: 1.1 8V, 2001 Pewnego dnia jade sobie moim lwiątkiem i w pewnym momencie przestały mi działac: obrotomierz, prędkościomierz, wskaźnik temp. silnika i nawiew. Gdy dojechałem na miejsce, próbowałem odpalic silnik i sprawdzic czy zegary zaczną dzialac.... Niestety nie odpalilem nawet silnika. Pompa pracuje, alternator w porządku, rozrusznik kręci (bardzo szybko) akumulator tez OK, wszytskie przewody zostały też sprawdzone i zakonserwowane... wszystkie te elementy zostały sprawdzone i są ok A AUTKO NIE CHCE ODPALIC.... :(:(:( tak jak by cała elektronika oszlała.... w momencie kiedy przekręcam kluczyk, pojawia sie kontrolka akumulatora, hamulca ręcznego( mimo ze w tym momencie nie jest zaciągnięty) i nic więcej... moj elektryk podpowiedział że przyczyną mogą byc grubsze sprawy, tzn: układ BSI, komp, sterowniki, immo..... tylko nie wiadomo co?!!!!!!???!?!? (przyznał sie ze nigdy tego nie robil i nie podejmie sie takiej naprawy) i dobrze, to są uczciwi ludzie! wiem, że to wszystko co w/w jest ze soba połączone i tylko tyle.... nie mam ochoty ciagle cholowac autko po calym miescie z jednego "magika"(czyt. elektromechanik) do drugiego... czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie co się stalo? i co trzeba zrobic? mam nadzieje ze nie bede musial wydawac 3000 tyś na nowego kompa, 1500 za nowe BSI (bo tyle krzycza w ASO) ale z drugiej storny boje sie "chauturniczej" naprawy u "wieśka" ktory ma warsztat we własnej piwnicy i mało co sie na tym zna....
  2. Witam musze wymienić ecu na zestaw startowy i mam pytanie mój ma numer 028 101 3869 a zestaw z allegro 028 013 3869 będzie działało Dziękuje
  3. Witam! Wiem, że istniały już takie tematy, lecz ratunek na ten problem był pokazywany w obrazkach, które już dawno poumierały. Mianowicie mam taki o to kluczyk: https://gyazo.com/0e9c60f5255a1a35d3e5263f64f41814 Mój Pug to 206 2.0 HDI 90KM 2003 Pug płakał, że niska w nim bateria, więc postanowiłem ją wymienić. Wyciągnąłem, włożyłem nową, max 20 sekund (nie rozładowałem pilota bez baterii). Idę do autka, ładnie otwiera zamek z dużej odległości, chce odpalić silnik, a tu bum immobiliser fault. Rozrusznik kręci się aż miło, ale immobilizer blokuje, kluczyk zapasowy ("nieelektroniczny") normalnie odpala. Rozumiem, że powinienem zakodować kluczyk (mam kartę z kodem kluczyka, to chyba ona, dumnie nazwana Key N Code), ale szukając na internecie znalazłem multum rozwiązań do różnych aut, a na tym forum tak jak mówiłem zdjęcia nie żyją. Proszę o pomoc. Ps.: Czy to, że zamek centralny nie chce mi bagażnika zamknąć to częsta rzecz? Muszę zostawiać auto z otwartym bagażnikiem póki nie pojadę do mechanika, drzwi normalnie zamknięte ale bagażnik nie. (Pojawiało się przed wymianą baterii).
  4. Witam. W moim 206 2.0 HDi 2000 Bez MUX, od momentu zakupu, nie działa centralny z pilota. Tylne prawe drzwi były lekko opuszczone i lampka sufitowa nie gasła, teraz jest ok, lecz centralny z pilota dalej nie działa. Z kluczyka jest ok. Próbowałem wielokrotnie synchronizować kluczyk, wymieniłem baterię na nową, lecz efekt był mizerny. Nie posiadam również karty kodowej oraz zapasowego kluczyka. Zauważyłem również, że po otwarciu drzwi, auto nie sygnalizuje pozostawienia kluczyka w stacyjce. Również odpalanie samym grotem przebiega bez zakłóceń. Czy ktoś mógł wyłączyć immo w kalkulatorze wtrysku? Proszę o pomoc i wyrozumiałość, gdyż jest to mój pierwszy post. Pozdrawiam.
  5. Witam wszystkich. Jestem nowy wiec może sie przedstawie. Mam na imie Bartek i pochodzę z Bydgoszczy. Ale do rzeczy.... Od niedawna mam puga z 2002r, silnik 1.1 b+g. Kupiłem go za śmieszne pieniądze (i to był pewnie błąd). Zanim go odebrałem gość zadzwonił ze bsi do wymiany bo nie ma kierunków (powiedział ze przekaźnik poszedł). Stwierdziłem ok, i tak biore bo moge se go wymienić. Niestety na miejscu okazało sie ze nie tylko kierunki... nie mam wycieraczek, dmuchawy, światła palą sie non-stop (jedyna metoda zgaszenia to odłączenie aku), a z tyłu "wieczne stopy" (zapalone stop łącznie ze środkiem), zegary są martwe, po przekręceniu na zapłon ECO MODE, zegary zgaszaja sie po paru minutach (podświetlenie) zostaje tylko kontrolka aku. Kupując BSI (jak to ujął sprzedający sprawne bo elektryk samochodowy sprawdzał) miałem nadzieje że problemy znikną.. niestety radość nie dość że przedwczesna, to jeszcze połowiczna.. odzyskałem wskaźnik poziomy paliwa, i kierunki (niestety tylko tył). znalazłem podobny topic na tym forum (http://www.206club.net/archive/index.php/t-88863.html) jednak nie mam ABS wiec teoria poszła w sie *** Dziś próbowałem posprawdzać w BSM bezpieczniki i immo sie zblokowało.. (rozumiem że kod do immo jest w BSI ale po podmianie (bez przegrywania danych z BSI-wiem że to trzeba zrobić choć jeszcze nie zrobiłem) silnik chodził na nowym BSI- przestał po ingerencji w BSM) Do kompa próbowałem podczepić proste urządzenie diagnozujące ale niestety błąd połączenia. Alternator daje 14.4V. Nie wiem co dalej. Troche tego jest, ale może ktoś spotkał sie z tym i wie co sprawdzić. (jeżeli coś źle wpisałem, zły dział lub coś przepraszam i prosze admin. o poprawke) Pozdrawiam
  6. To że wina leży po stronie Immo jest pewne na 99% Ale mam większy problem , auto sprowadzałem z włoszech (nie mam karty z kodem do bsi , i zapasowego klucza) Jak w takim przypadku odbywa się procedura kodowania bsi Pozdrawiam
×