Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'pomocy'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Administracja
    • Pomoc dotycząca działania forum
  • Peugeot 206 - Mechanika
    • Tematy związane z techniczną stroną funkcjonowania pojazdu
  • Peugeot 206 - dyskusje ogólne
    • Popsuło się, ale nie wiem co...
    • Kupujemy 206!
    • Ogólnie
    • Elektryka i elektronika
    • Felgi i Opony
    • Modyfikujemy (tuning, styling)
    • Audio / Video / Navi
  • Świat Peugeot'a
    • Off-topic
    • Linki

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Found 10 results

  1. Witam, w moim peugeocie 206 1.4 hdi wyskoczył błąd P0238, przyczyn może być niby dużo z tego co się orientowałem, lecz dokładnie pisze na komputerze tak: " Turbosprężarka (TC) czujnik ciśnienia doładowania A/ doładowania (SC) czujnik ciśnienia doładowania A - wysokie wejście" Dodam, że przy dodawaniu gazu, po chwili spadają obroty. Pytanie czy miał ktoś taki problem już ? i czy wymiana czujnika pomoże ?
  2. sebek860706

    POMOCY

    Witajcie klubowicze. Pare dni temu w zwiazku z niedawnym wypadkiem, kupilem sobie na dojazdy do pracy 206 . Silnik 1.1 rocznik 1999 Dodam ze mieszkam w Holandii dlatego taki wybor. Male oplaty malo pali cena niska Dalem 5 stowek euro turasowi i odjechalem mega zadowolony. Auto golas. Tylko central Nazajutrz probowalem podlaczyc radio. No i zwarly mi sie kable. Od tego momentu nie moge go odpalic. A ze jestem laik dalem do holendra i baw sie chlopie. Ten mi po 3 godzinach ustalil ze nie ma polaczenia z komputerem i nic nie zrobi. I skasowal 3 dyszki i co polecil? Ze mam wymienic komputer. Niestety nie moge znalezc z tym samym numerem. ale odlaczalem go i po podlaczeniu slychac ze dziala Posprawdzalem wszystkie bezpieczniki w srodku i pod maska. Po przekreceniu stacyjki slysze pompe. poruszalem takze wiazkami kabli i posprawdzalem czy wtyczki nie sa brudne. Auto dalej stoi. Macie moze jakis pomysl? Pod maska znalazlem tez czarny przekaznik. Nie wiem jak sprawdzic czy moze on nie padl. Dolacze zdjecia co tam porobilem. Prosze o wersje dla idioty;) Pozdrawiam.
  3. Witam. Posiadm Peugeota 206 1.9d z 1999r. z klimatyzacją. Przeszukałem całe forum i sprawdziłem już co mogłem. Wymieniłem przekaźniki. Sprawdziłem bezpieczniki oraz rezystor przy chłodnicy. Wypięcie i zwarcie termostatu nic nie daje. Wentylator załącza się po zwarciu pinów przekaźnika 85 i 86. Gdy włączam klimatyzację wentylator też się nie załącza. Które bezpieczniki odpowiadają za wentylator.? Dodam że wentylator jest dwu biegowy. Pomocy
  4. Witam. Mój Pug to 206 1.4 benzyna 8v 75km rok produkcji 1999. Jestem nowy. Jeśli temat nie w tym miejscu to przepraszam i proszę o przeniesienie czy coś. Szukałem na forum lecz nie znalazłem na ten temat nic. Chyba że słabo szukałem. Otóż mój problem wygląda tak że prawa półoś wysuwa się ze skrzyni oraz z łożyska podprogowego. Oczywiście łożysko przykręcone do łapy silnika więc półoś wysuwa się z wnętrza łożyska przez co leje się olej. A wczoraj półoś wysunęła się na tyle że w skrzyni został tylko litr oleju a pod samochodem ogromna plama (olej wymieniałem kilka dni temu, weszło 2l do korka przelewowego). Mam kilka pytań. 1. Czy to może mieć związek z tym z mam strasznie wywalony sworzeń wahacza? Czuć ten sworzeń w trakcie jazdy bo czasami koło tak jakby nasuwało. Jutro wymieniam wahacz. 2. Jak głęboko półoś powinna wejść do skrzyni i w uszczelniacz? Na półosi od strony która wchodzi do skrzyni są takie 2 zgrubienia. One do czegoś służą? Uszczelniacz powinien wejść pomiędzy czy jak? 3. Gdzie mogę dostać sprężynkę ktora jest wewnątrz przegubu przed łożyskiem podporowym? Ponieważ Moja jest jakby pęknięta na pół. Co lepsze drugiej połowy nie znalazłem wewnątrz przegubu a osłona cała. 4. Czy przegub zewnętrzny w wewnętrznym trzyma się tylko na osłonie? Czy powinno być jakieś zabezpieczenie? Po zdjęciu gumowej osłony przegub wyszedł jeden z drugiego bez problemu. 5. Czy na przegubie od strony która wchodzi skoro skrzyni powinno być jakieś zabezpieczenie w rowku który tam jest? Chyba tyle. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Uwielbiam to forum, sporo już się dowiedziałem stąd i dzięki temu zaoszczędziłem na mechanikach.
  5. Witam. Mam problem dotyczący wentylatora chłodnicy w Peugeot 206 (2000 r., benzyna 1.1). Wymieniłem wentylator na nowy, czujnik temperatury na nowy, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są sprawne. Gdy wyciągnę czujnik temperatury podczas gdy samochód pracuje, wentylator od razu się załącza na najwyższych obrotach oraz na liczniku miga lampka STOP (czyli prąd dochodzi do wentylatora). Rozebrałem także zielony przekaźnik w bezpiecznikach pod maską, który jest od wentylatora i gdy dotknąłem kowadełka to wentylator też się załączył. (Mam rozumieć że przekaźnik też do wymiany?) Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego że wentylator nie załącza się powyżej 90 stopni. Miał ktoś podobny problem lub zna się w miarę na elektryce i kojarzy co może być nie tak? Słyszałem też, że wina może być w BSI i najlepiej go wymienić - co Wy na to? Dziękuję za poświęcony czas i pomoc
  6. Cześć, mam problem z moją 206cc. Pewnego razu stanąłem na światłach, zrzuciłem bieg i czekałem na zielone, gdy mogłem już jechać wrzucam jedynkę, puszczam sprzęgło i nic. Pozycja dwójki była zablokowana. Ruszyłem więc na trójce i dojechałem na parking, wyłączyłem samochód, włączyłem i już wszystko było ok. Później pojechałem do mechanika, sprawdził cięgna i było ok. Wczoraj gdy rano chciałem jechać tym samochodem problem pojawił się znowu, z tym że jedynka i dwójka już wcale nie działały i tak jest do tej pory. Macie jakieś pomysły co może być? Luzy na cięgnach nie są duże.
  7. Witam mam problem z dachem, szukałem tematów z tym związanym. Niestety nigdzie nie ma takiej przyczyny jak u mnie. Wiec pewnego dnia... Rozkladalem dach aby byl cabrio, niestety moj kolega mial wypadek na garazu i wiadomo ze rzuciłem skladanie dachu i pobieglem do garazu, sprawa chyba oczywista... Natomiast gdy wyszedlem z niego dach juz byl zlozony (zlozyl sie sam) i mechanizm nie dziala... Skladalem go awaryjnie jak na filmiku, niestety ominalem podpunkt jakim jest (pociaganie sznurka) nie posiadam go w tej dziurze. Caly czas mi pika bez przerwy, dach nie dziala.... Masakra! Pomocy! Dziekuje z gory!
  8. Witam serdecznie, jestem nowy na forum dlatego z góry przepraszam jakbym złamał jakaś zasadę. Jestem otwarty na krytykę. Postaram się przedstawić, krótko mój problem dotyczący 206 1.4hdi. Auto: Peugeot 206 1.4 HDI 70 KM 2005 rok przebieg: 104tys Problem polega w sumie a tym, że po dłuższym postoju na parkingu (10dni wyjazd świąteczny) już go nie odpaliłem. W tym okresie występowały duże minusowe temperatury (-13) wiec myślałem, że to problem z akumulatorem jednak po jego naładowaniu problem nie znikł. Podczas pierwszej próby uruchomiania (po powrocie): silnik w sumie się opalił jednak po 1s zgasł, i później już nic z tego nie było (rozrusznik kręci ale niestety silnik nie odpala). Po jakimś czasie próbowałem ponownie, ówcześnie pompując pompą ręczną(gruszką) ropę (były pęcherzyki przy pompowaniu). Również sytuacja się powtórzyła ale po zgaśnięciu po 1s znów tylko mogłem go kręcić. Od znajomych usłyszałem różne wskazówki jednak ciężko mi się do nich odnieść gdyż jestem laikiem w kwestii mechaniki. Dlatego tutaj jestem. -czy możliwe że układ paliwowy jest aż tak zapowietrzony przez nie odpalanie przez 10 dni auta (było pół baku ropy)? Czy można to jakoś odpowietrzyć? Znajomy mówił o metodzie za pomocą plaka? -czy może to być kwestia świec żarowych? Jednak do tej pory odpalał bez problemu -czy mozę to być problem z kompresją? jak to poznać? Dodam że w ciągu ostatnich 2 lat (20tys km) (auto kupione od znajomego i dostałem faktury) były wymieniane: -filtr powietrza, paliwa oraz oleju -pasek wieloklinowy -napinacz paska PK -koło pasowe dwumasowe -sprzęgło alternatora Przepraszam za ilość informacji ale nie wiem co jest przydatne do końca.
  9. Witam, jestem nowy na forum, mój problem polega na tym że już 2 miesiące temu rozbiłem swoje autko,(wiele się nie stało, poszło dołem) i do dziś nie kupiłem przewodów do wspomagania. Nie da się ich naprawić, ponieważ mam ich tylko jedną połowę. Szukałem wszędzie, dzwoniłem do wszystkich z allegro co sprzedają jakieś części od tego modelu czy przypadkowo nie mają. Moje pomysły się skończyły i postanowiłem poprosić o pomoc Was. Prosił bym o informacje, jak by komuś się coś o uszy obiło o tych przewodach. Nowe nie wchodzą w grę, ponieważ nie stać mnie na nie. Z góry dziękuję
  10. Bastos

    Silnik TU1 pomocy

    Słuchajcie... bo nawet nie wiem czy w tym temacie. Ostatnio podjąłem decyzję o podmiance silnika 1.1 benzyna. Szukałem typu i z moich poszukiwań wyszło mi że mam typ TU1. Czy wogóle jest taki silnik na świecie (na allegro nie znalazłem...). Może jest jakiś inny symbol tego silnika? Czy mógłby mnie ktoś poratować... Bo muszę go znaleźć a nie wiem jak... Pomocy
×
×
  • Create New...