Skocz do zawartości
rafalek106

Linka sprzęgła znowu strzeliła

Rekomendowane odpowiedzi

rafalek106

Mam problem z linką sprzęgła. Wymieniałem ją z miesiąc temu po tym jak mi strzeliła. I teraz znowu mi się to przydarzyło;/ raczej nie jest to normalne żeby tyle tylko wytrzymała. Jak ją zakładałem to nie pamiętałem jak ona przechodziła od sprzęgła do pedału gazu tzn. między jakimi elementami. podjerzewam że linka była źle zamontowana. Czy jest jakiś schemat albo cokolwiek żeby ułatwiło mi jej poprowadzenie w silniku 2.0 HDI? I czy warto kupować oryginalna czy może zamiennik jest ok.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ers

Nie warto kupować zamienników. Ale rzeczywiście miesiąc to krótko. Nie jestem pewny, ale przy wymianie w ASO dostaje się gwarancję, warto spróbować.

 

U mnie średnio co pół roku strzela linka. Zawsze w tym samym miejscu, ale nie mam zdjęcia żeby zaznaczyć gdzie.

 

Podejrzewam, że w zrywaniu może pomagać zużyta poduszka pod skrzynią i kończące się sprzęgło. Ale to tylko teoria, może jakiś fachowiec się wypowie na ten temat.

 

I chętnie przeczytam o doświadczeniach innych osób, zwłaszcza tych którym linka nie strzela ;) Bo podejrzewam, że wpływ na zrywanie może mieć np. brak dolnej osłony silnika, albo zwyczajnie agresywniejsza jazda.

 

EDIT: a wymiana to żadna filozofia, jak zamontowałeś w dwóch miejscach przy skrzyni i wystarczyło Ci jej do pedału to dobrze założyłeś.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
mixcar

podaj mi nr. nadwozia swojej 206 a postaram ci się jakoś pomóc

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
BartMan

Ja też mam już drugą linkę w ciągu roku, ale wiem że kończy mi się sprzęgło co ma wpływ na pracę linki. Musi ona większą siłę uciągnąć, więc strzela. Mam coraz cięższy (twardszy) pedał sprzęgła a powinien chodzić lekko...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
shamrock7

Witam

Chciałem odświeżyć temat, w przeciągu ostatniego razu miałem "przyjemność" zakładać/zmieniać linkę sprzęgła już 4 razy tylko raz się zerwała za to średnio co 2 miesiące wyczepia się podczas spokojnej jazdy bez nadużywania sprzęgła. Gdzie może tkwić problem po stronie linki sprzęgła a może to pedał ? byłbym wdzięczymy za jakiekolwiek sugestie. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
mim

Wyczepia się przy pedale? Albo jest za luźno albo linka się zacina w pancerzu. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
shamrock7

Tak wyczepia się przy pedale jeśli chodzi o zacinanie się w pancerzu to linka porusza się bez zarzutu, czy istnieje możliwość ze sam plastik się już wyrobił i trzeba będzie go zmienić ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
shamrock7

Mam owe informacje odnośnie przyczyny mojej usterki mianowicie bardzo luźna łapa praktycznie bez oporu rusza się góra duł przód tył da się to samemu naprawić czy lepiej będzie udać się z tym do mechanika ?? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×