Jump to content
Sign in to follow this  
Pedro

Zakłócenia CB radia od świateł dziennych i radia samochodowego

Recommended Posts

Pedro

Witajcie! Znowu mam problem. Od jakiegoś czasu dziwnie trzeszczało mi cb radio, nie wiedziałem dlaczego i dzisiaj wracając do domu znalazłem przyczynę. Otóż gdy w samochodzie gra zwykłe radio to cb trzeszczy i trzeba dość daleko przekręcić squelcha żeby przestało. Gdy wyłączę muzykę (wystarczy że wyciszę radio) problem ustępuje. Tak samo jest ze światłami do jazdy dziennej, z tym że one zakłócają bardziej. Gdy przełączę się na mijania to problem również ustępuje.

Moje pytanie brzmi następująco: co jest temu winne, cb czy antena? Jak to naprawić? CB radio mam Midland 1001Z a antenę Hustler IC100. Mam dziwne wrażenie, że to może być wina anteny, ponieważ to taka trochę tania masówka - nowa kosztowała 50 zł, trochę się zaczyna sypać, więc i tak będę musiał ją wymienić. Pytanie czy to pomoże w związku z zakłóceniami czy nie... :x(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yankes69

A jak masz podpięte CB?Do zapalniczki? Ja miałem podobnie przez wzmacniacz w tubie,po odlaczeniu tuby bylo ok.Dowiedziałem się ,że to może być przez spadek napięcia.Jeżeli masz podłączone do zapalniczki spróbuj podłączyć na stałe..może pomóc:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pedro
A jak masz podpięte CB?Do zapalniczki? Ja miałem podobnie przez wzmacniacz w tubie,po odlaczeniu tuby bylo ok.Dowiedziałem się ,że to może być przez spadek napięcia.Jeżeli masz podłączone do zapalniczki spróbuj podłączyć na stałe..może pomóc:)

 

Coś pokombinuję. Też mam subwoofer i do tego wzmacniacz... Podłączone mam do zapalniczki. Tylko dlaczego dzieje się tak też przy ledach? One raczej nie powodują aż takiego spadku napięcia...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yankes69

A może spróbuj odłączyć wzmacniacz od zasilania...zobaczysz wtedy,bo jeżeli wtedy będzie dobrze działać przy ledach to znaczy ,że to może być to...ale jeżeli będzie dalej to samo to wtedy powód raczej leży gdzieś indziej:jezor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nerwus07
Coś pokombinuję. Też mam subwoofer i do tego wzmacniacz... Podłączone mam do zapalniczki. Tylko dlaczego dzieje się tak też przy ledach? One raczej nie powodują aż takiego spadku napięcia...

jak macie wiekszy wzmacniacz i sub to nowy przewód do aku i bezpiecznik, bym radzil

Share this post


Link to post
Share on other sites
zbyniu

pedro przewody od wzmacniacza musza isc centralnie do akumulatora i byc tam podlaczone,jak masz sto tysiecy zeczy podlaczone w aucie i nie masz ich podpietych pod akusa a do tego nie masz dodatkowej masy do budy auta,to sie nie zdziw jak spali ci sie masowy przewod i modl sie zeby nie bylo na nim ropy,u mnie w rodzinie przez masowy przewod splonely 2 auta skoda felicja i ford escort

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pedro

Wzmacniacz jest podłączony tak jak należy, poza nim jeszcze dzienne ledy idą też prosto do aku, nic więcej nie mam. Oczywiście wszystko zabezpieczone bezpiecznikami, no i wzamcniacz ma swoją masę przykręconą do karoserii.

Jak ktoś coś podłącza, a się nie zna to potem się nie dziwię, że się auta palą...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daniello0503

Ja bym obstawiał antenę. Też tak kiedyś miałem. Zakłócało mi radio i co dziwne turbo. Kiedyś urwałem wtyczkę od anteny, a że się spieszyłem pożyczyłem antenę od ojca. Ku mojemu zdziwieniu zakłócenia znikły jak ręką odjął.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...