Skocz do zawartości
Pedro

Zakłócenia CB radia od świateł dziennych i radia samochodowego

Rekomendowane odpowiedzi

Pedro

Witajcie! Znowu mam problem. Od jakiegoś czasu dziwnie trzeszczało mi cb radio, nie wiedziałem dlaczego i dzisiaj wracając do domu znalazłem przyczynę. Otóż gdy w samochodzie gra zwykłe radio to cb trzeszczy i trzeba dość daleko przekręcić squelcha żeby przestało. Gdy wyłączę muzykę (wystarczy że wyciszę radio) problem ustępuje. Tak samo jest ze światłami do jazdy dziennej, z tym że one zakłócają bardziej. Gdy przełączę się na mijania to problem również ustępuje.

Moje pytanie brzmi następująco: co jest temu winne, cb czy antena? Jak to naprawić? CB radio mam Midland 1001Z a antenę Hustler IC100. Mam dziwne wrażenie, że to może być wina anteny, ponieważ to taka trochę tania masówka - nowa kosztowała 50 zł, trochę się zaczyna sypać, więc i tak będę musiał ją wymienić. Pytanie czy to pomoże w związku z zakłóceniami czy nie... :x(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Yankes69

A jak masz podpięte CB?Do zapalniczki? Ja miałem podobnie przez wzmacniacz w tubie,po odlaczeniu tuby bylo ok.Dowiedziałem się ,że to może być przez spadek napięcia.Jeżeli masz podłączone do zapalniczki spróbuj podłączyć na stałe..może pomóc:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Pedro
A jak masz podpięte CB?Do zapalniczki? Ja miałem podobnie przez wzmacniacz w tubie,po odlaczeniu tuby bylo ok.Dowiedziałem się ,że to może być przez spadek napięcia.Jeżeli masz podłączone do zapalniczki spróbuj podłączyć na stałe..może pomóc:)

 

Coś pokombinuję. Też mam subwoofer i do tego wzmacniacz... Podłączone mam do zapalniczki. Tylko dlaczego dzieje się tak też przy ledach? One raczej nie powodują aż takiego spadku napięcia...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Yankes69

A może spróbuj odłączyć wzmacniacz od zasilania...zobaczysz wtedy,bo jeżeli wtedy będzie dobrze działać przy ledach to znaczy ,że to może być to...ale jeżeli będzie dalej to samo to wtedy powód raczej leży gdzieś indziej:jezor

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nerwus07
Coś pokombinuję. Też mam subwoofer i do tego wzmacniacz... Podłączone mam do zapalniczki. Tylko dlaczego dzieje się tak też przy ledach? One raczej nie powodują aż takiego spadku napięcia...

jak macie wiekszy wzmacniacz i sub to nowy przewód do aku i bezpiecznik, bym radzil

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
zbyniu

pedro przewody od wzmacniacza musza isc centralnie do akumulatora i byc tam podlaczone,jak masz sto tysiecy zeczy podlaczone w aucie i nie masz ich podpietych pod akusa a do tego nie masz dodatkowej masy do budy auta,to sie nie zdziw jak spali ci sie masowy przewod i modl sie zeby nie bylo na nim ropy,u mnie w rodzinie przez masowy przewod splonely 2 auta skoda felicja i ford escort

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Pedro

Wzmacniacz jest podłączony tak jak należy, poza nim jeszcze dzienne ledy idą też prosto do aku, nic więcej nie mam. Oczywiście wszystko zabezpieczone bezpiecznikami, no i wzamcniacz ma swoją masę przykręconą do karoserii.

Jak ktoś coś podłącza, a się nie zna to potem się nie dziwię, że się auta palą...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Daniello0503

Ja bym obstawiał antenę. Też tak kiedyś miałem. Zakłócało mi radio i co dziwne turbo. Kiedyś urwałem wtyczkę od anteny, a że się spieszyłem pożyczyłem antenę od ojca. Ku mojemu zdziwieniu zakłócenia znikły jak ręką odjął.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×