Mat_206 1 Posted August 24, 2015 Witajcie Od niedawna w rodzinie jest drugi Pug, mianowicie 407 2.0 HDI. Problem polega na braku reakcji na zmianę temperatury po stronie pasażera. Czy na klimie czy bez, temp. jest stała (ok. 21 st.). Dziś zdjąłem panel środkowy nadmuchu i ku mojemu zdziwieniu klapy mieszalnika pracują i wygląda na to, że nie jest to wina pękniętej klapy. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Może ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted August 25, 2015 PKP forum się kłania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mat_206 1 Posted August 25, 2015 Już śledziłem forum Peugeota... Tam wszyscy piszą o połamanej klapie mieszalnika, ale czy ona jest odpowiedzialna za regulacje temp., czy rozdzielanie powietrza na poszczególne nawiewy? Poza tym dodatkowo zauważyłem, że boczny nawiew od pasażera "wieje " słabiej niż pozostałe. Z 206 od ponad 3 lat zero problemów a z tym już od początku coś się dzieje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mim 26 Posted August 25, 2015 Klapa mieszalnika reguluje temperaturę. W Citroenach C5 też się uszkadza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mat_206 1 Posted August 25, 2015 Klapa mieszalnika reguluje temperaturę. W Citroenach C5 też się uszkadza. Tylko widzisz, u mnie prawa klapa działa, bo sciągałem wczoraj środkową konsolę nawiewów i przy zmianach nadmuchu, położenie jej też się zmieniało. No chyba, że mimo to może coś być z nią nie tak. Masakra... Chyba, że sprawdziłem nie te klapy. Czy pod tymi, które widać od razu pod wylotami nawiewów i poruszają się tylko podczas zmiany kierunku nadmuchu są jeszcze kolejne ( właśnie te mieszalnika)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted August 25, 2015 W C5, żeby dostać się do klap mieszalnika powierza trzeba było zdejmować całą deskę - nie wiem jak jest w 407-ce, ale obstawiam, że podobnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mat_206 1 Posted August 25, 2015 W C5, żeby dostać się do klap mieszalnika powierza trzeba było zdejmować całą deskę - nie wiem jak jest w 407-ce, ale obstawiam, że podobnie. W 407 też trzeba rozebrać cały kokpit, ale tylko teoretycznie. Mozna wyciąć precyzyjnie bok nagrzewnicy naprawić klapkę, następnie skleić do kupy jakimś dobrym klejem. I jednak u mnie chyba ta klapka poszła, bo okazuje się, że patrzyłem nie na te co trzeba :mur . Dziś tylko jeszcze potwierdzę diagnozę i w Sobotę biorę się za naprawę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted August 25, 2015 Tak, wiem o tym. Jednak jakoś bardziej przemawia za mną demontaż deski. Więcej roboty jest, ale nic nie trzeba rzeźbić. Ale co kto lubi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mat_206 1 Posted August 25, 2015 Tak, wiem o tym. Jednak jakoś bardziej przemawia za mną demontaż deski. Więcej roboty jest, ale nic nie trzeba rzeźbić.Ale co kto lubi. No rzeźba jest, ale też ponad 1k w kieszeni zostaje ( sam bym się tego nie podjął) Jak precyzyjnie to się zrobi to moim zdaniem nie ma tragedii. Wiele osób tak ma i jest ok. Ale jak najbardziej szanuje Twoje zdanie na ten temat. :ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Longbow 162 Posted August 25, 2015 Żeby była pełna estetyka to w powstały otwór można wstawić: A tak serio.... u mnie jeśli coś się da zrobić bez wiekszych strat i bez ściągania deski to kroiłbym jak dresiarz babcię z emerytury Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted August 25, 2015 U mnie za robotę policzyli 600 pln wraz z wymianą wszystkich żaróweczek i nowymi spinkami, więc nie ma tragedii. Klapy ok 400pln w ASO. Swoją drogą klapy do klimy dwustrefowej są tańsze o jakieś 200-250pln od klap w zwykłej klimie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mat_206 1 Posted August 29, 2015 Więc tak. Parę godzin roboty i wszystko działa jak należy. Całkowity koszt naprawy, to całe 10 zł. które wydałem na klej epoksydowy. Pozostałe 990 zł. na pewno dobrze spożytkuję. :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites