Jump to content
Sign in to follow this  
korol1

problem z klimą (panelem od klimy)?

Recommended Posts

korol1

Witam, mam nietypowy problem z 206 rocznik 01 1.4 benzyna. A mianowicie, nie załącza się klimatyzacja ani wentylator. Myślałem że jest to problem uszkodzonego wentylatora klimatyzacji lub panelu sterującego (nie climatronik) lecz po wpięciu wentylatora prosto do aku kręci on się a na panelu działa przycisk do podgrzewania szyb i obok niego pomarańczowa dioda, a po wcisnięciu AC nie świeci się dioda i kręcenie przełącznikiem wentylatora również nie daje żadnego efektu. Ktoś jakiś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites
dawidwhh

Może po prostu brak czynnika i dlatego klima nie startuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
korol1

Klima jest nabita, problem byl taki ze jak sie jechalo potrafilo wyłączac klime potem załączać itp

Share this post


Link to post
Share on other sites
proBIELANY

Odpowiednia ilość czynnika w układzie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Longbow

To jeszcze połączenia sprawdź

Share this post


Link to post
Share on other sites
MattHarderzz

Klima ma swoje bezpieczniki? Może by je sprawdzić? Bo jak nie świeci nawet dioda przy przycisku, to coś jest na rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
korol1

Wszystkie bezpieczniki pod kierownica, jak i pod maska są cale, do tego sprawdzilem czy na kostce od panelu jest napięcie i też ono tam jest

Share this post


Link to post
Share on other sites
MattHarderzz

Spróbuj zorganizować inny panel i testowo go przepiąć, może wina tkwi w samym przycisku od uruchamiania klimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
korol1

Panelu zastepczego nie mam, ale po prostu go teraz wylutowalem i zwarlem piny lecz bez efektu, co wiecej posprawdzalem scieżki w panelu miernikiem, i nigdzie nie widze przerwy w układzie. Problemy z nieuruchamiającym się wentylatorem sa związane w jakis sposob z niedzialajaca klima?

Share this post


Link to post
Share on other sites
MattHarderzz

Dyskusja na temat klimy trochę zbiła mnie z tropu, dlatego pytałem właśnie o nią, ale jeżeli ani klima nie startuje, ani wentylator, to sprawdziłbym, czy to on nie jest winowajcą i sam w sobie nie jest uszkodzony.

Share this post


Link to post
Share on other sites
korol1

No wlasnie tu sie robi ciekawie,bo mam zapasowy wentylator. Obydwa nie działają po podłączeniu na swoje miejsce, ale gdy zrobi sie spinkę bezposrednio do aku, to działają obydwa. Mialem w zapasie również termistor, który też wymieniłem, lecz bez efektów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mim

Piny przekaźników wentylatora lubią sobie zaśniedzieć. Chodzi o przekaźniki za zderzakiem w obudowie chłodnicy (są schowane pod osłoną, więc nie widać ich gołym okiem).

 

---------- Po chwili dodano... ----------

 

Musisz zdjąć przynajmniej atrapę, żeby się do nich dostać, albo i cały zderzak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
korol1

Nie wiem czy dobrze sformułowałem stwierdzenie wentylator. Chodzi mi o wentylator w srodku kabiny (nawiew) ten sterowany z panelu klimy. To od niego przekazniki sa umieszczone kolo chlodnicy czy sa to przekazniki wentylatora chłodnicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
proBIELANY

Przekaźniki przy wentylatorze chłodnicy, są od wentylatora chłodnicy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
206GT/WRC

czy sprawdzałeś rezystor nawiewu/dmuchawy

 

bt.17YMLCPSU.jpg

 

---------- Po chwili dodano... ----------

 

i jeszcze sprawdź połączenia na tych wtyczkach co widać na zdjęciu

Share this post


Link to post
Share on other sites
korol1

Rezystor nawet wymieniłem, na taki ktory jest na 100% sprawny. Moze jest jakis przekaźnik do tego wentylatora, wydaje mi sie ze tak, bo przy włączaniu klimy byl taki charakterystyczny dzwiek przekaźnika, gdzie go szukac?

 

---------- Po chwili dodano... ----------

 

Ten rezystor dmychawy wymieniłem na sprawny na 100%, lecz zadnej reakcji, moze jest jakiś przekaźnik od nawiewu klimy taki jaki jest od ogrzewania tylnej szyby,zawsze bylo slychac taki charakterystyczny dzwiek takie cyknięcie (takie samo jak przy wlaczaniu ogrzewania szyby, ktore dalej dziala, lecz klima nie)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Green

Przekaźniki znajdziesz w bsi pod kierownicą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Archi88

Mam klimatyzację manualną w modelu bez mux. Staram się przywrócić ją do życia, kupując auto już nie działała.

 

Po naciśnięciu przycisku zapala się przy nim zielona kontrolka, ale nie słychać żadnego przekaźnika, a na wtyczce elektromagnesu sprężarki nie ma żadnego napięcia.

 

Co sprawdzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
mim

Czy w ogóle jest czynnik w układzie. Jeśli nie ma to klimatyzacja się nie załączy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnusiaK

U mnie w maju klima nabijana była, a teraz się okazuje że nie działa :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...