Stackburn 87 Posted January 31, 2018 38 minut temu, Longbow napisał: No ale do pomocniczej czasem to już tak jak kto podjedzie i pyta czy wylancuje sworzeń.....no to co mam nie lancować......:D Jak najbardziej ale to już tlen i lanca a chińczyk tylko do inicjacji - da radę Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted January 31, 2018 Dokładnie żeby człowiek miał ten rozum co dziś z 10 lat temu to by było git. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Longbow 162 Posted January 31, 2018 Przy otulinie masz taki blysk ze mojej przylbicy jakbym nie ustawil to i tak lapie Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted January 31, 2018 Dokładnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stackburn 87 Posted January 31, 2018 Ech...... ta technologia A gdzie maska z mocno skatowanym szkiełkiem , a gdzie spawanie bez maski bo trzeba sobie coś przytrzymać a człowiek .....nie ośmiornica ???? ...... i .... i później biegiem do warzywniaka po w/w ogórki ;);) i to nie na zagrychę Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted January 31, 2018 Dokładnie a własnie to przytrzymanie najgorsze bo wtedy najszybciej łapie ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pampidampi 23 Posted January 31, 2018 Panowie, jak chłop się chce nauczyć to może nie ma co wydawać dużo pieniędzy od razu. Zmontuje sobie sam, zobaczy czy mu się to całe spawanie podoba i później już coś konkretnego wybierze. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stackburn 87 Posted January 31, 2018 To już do działu tuningu się nadaje :):):) Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted January 31, 2018 Polak potrafi w końcu ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
LaNDeR 3 Posted February 1, 2018 18 godzin temu, pampidampi napisał: Panowie, jak chłop się chce nauczyć to może nie ma co wydawać dużo pieniędzy od razu. Zmontuje sobie sam, zobaczy czy mu się to całe spawanie podoba i później już coś konkretnego wybierze. Aż tak odważny a zarazem zdesperowany chyba nie jestem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Longbow 162 Posted February 1, 2018 Napewno ta konstrukcja przypomni mi się jak będę nawalony w trzy dupy i postanowie zrobic cos kreatywnego .... jeśli nie będę się logował na forum przez 2-3 tygodnie to znaczy że gdzieś machnąłem się w obliczeniach 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
pampidampi 23 Posted February 2, 2018 (edited) Rozpoznamy to od razu - nastąpi przerwa w dostawie energii elektrycznej na obszarze całego województwa. Edited February 2, 2018 by pampidampi Quote Share this post Link to post Share on other sites
LaNDeR 3 Posted February 21, 2018 Dzisiaj odebrałem spawarkę, pierwsze spawy za mną Chyba niedobre elektrody kupiłem bo ciężko jest łuk zajarzyć i żużel ciężko schodzi ale ogólnie idzie nawet ok Chyba też przyłbice źle ustawiłem bo trochę oczy czuje albo jestem przewrażliwiony Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted February 21, 2018 Jak elektrody kupujesz w metalowym to wołaj polskie smrody że chcesz one mają oznaczenie er 146 czerwone albo różowe łebski mają. No i przede wszystkim muszą być suche najlepiej przed robotą jakąś rzucić je na pięć od centralnego ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
LaNDeR 3 Posted February 21, 2018 Takie mam elektrody tylko 3,2. Od poniedziałku jak kupiłem leżą w kotłowni tyle że nie na piecu ale myślę że jak by były wilgotne to przez ten czas by doschły. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Longbow 162 Posted February 21, 2018 2 godziny temu, LaNDeR napisał: ciężko jest łuk zajarzyć Ojciec jak mu nie jarzy to stuka elektrodą o metal.......ale to ojciec:D Quote Share this post Link to post Share on other sites
Longbow 162 Posted February 21, 2018 Jaki prąd wrzuciłeś do tego ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted February 21, 2018 No dokładnie na początku najlepiej stuknac elektroda chociaż by o masę żeby się rozgorzała a jak będzie jeszcze ciężko łapać to podkrec prąd a jak nie idzie więcej to cieńszą elektrode daj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LaNDeR 3 Posted February 21, 2018 (edited) 15 minut temu, Longbow napisał: Ojciec jak mu nie jarzy to stuka elektrodą o metal.......ale to ojciec:D Też stukałem dopóki nie łapło 10 minut temu, Longbow napisał: Jaki prąd wrzuciłeś do tego ? Najpierw 120A stwierdziłem że za mało dałem 150A ale też nie mogło łapnąć. Jak już poszło na 150A do przepaliło profil to ustawiłem znowu 120A i już szło ładnie dosyć. Najciężej jakoś zacząć. Może kupie na sztuki jakieś inne elektrody i zobacze. Edited February 21, 2018 by LaNDeR Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted February 21, 2018 A co masz za sprzet? No i jaki profil gruby ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Longbow 162 Posted February 21, 2018 Ja używałem przy MMA Esab/Oerlikon Właśnie po wkurzaniu się na elektrodę (wiem, złej baletnicy i rąbek od spódnicy) stwierdziłem "pitole nie robię"...i przezbrajałem się na TIGa....jedynie dało się wtedy słyszeć ze spawarki taki dźwięk jakby "do jutra tego nie pospawosz":D 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
LaNDeR 3 Posted February 21, 2018 Takie cudo, profil z 2mm chyba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted February 21, 2018 No tig to juz bajka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Longbow 162 Posted February 21, 2018 Cieńszą elektrodą spróbuj.....1,6mm...max 2,5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
DAWID MILER 34 Posted February 21, 2018 2.5 i pójdzie jak masełko☺ Quote Share this post Link to post Share on other sites