Skocz do zawartości
Anka123

skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Anka123

Witam od jakiegoś czasu miałam problem z wbiciem 1 i 2 biegu (biegi te wchodziły z dużym oporem lub lewarek wchodził bardzo lekko w jakieś miejsce lecz pierwszy bieg wtedy" nie ciągnął",nie dało się ruszyć.Wczoraj podczas jazdy po mieście przestał mi działać 1 i 2 bieg (lewarek chodzi  bardzo luźno i tych biegów nie da się wbić,natomiast reszta biegów wchodzi normalnie). Co może być przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
DAWID MILER

Mógł wyskoczyć łącznik kulisty co łączy lewarek ze skrzynią 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Na bank wyskoczył łącznik (na dole przy ścianie grodziowej za silnikiem są takie dwa plastikowe łączniki) - da się to wpiąć nawet z zamkniętymi oczami , jest na tyle miejsca , że nic nie trzeba demontować.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Anka123

Dziękuję za pomoc ale prawdopodobnie padł synchronizator 1 i 2 biegu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Synchronizator odpowiada za przełączenie biegu bez zgrzytu(wyrównuje prędkości obrotowe wałków). W takim przypadku biegi będą wchodzić ze zgrzytem. Jeśli nie wchodzą w ogóle to raczej nie to.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
DAWID MILER

Jeśli nie ma żadnej reakcji to to o czym pisaliśmy 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Chyba , że trafił się "będzie Pan zadowolony" i skasuje za skrzynię a zrobi tylko łącznik ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Damianos1
9 godzin temu, Stackburn napisał:

Chyba , że trafił się "będzie Pan zadowolony" i skasuje za skrzynię a zrobi tylko łącznik ;)

Są i tacy magicy :smiglo: 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Anka123

Łącznik sprawdzony jest w porządku,nawet gdy przy samej skrzyni złapie się za wodziki i próbuje się włożyć bieg to nie wchodzi 1 i 2 reszta biegów ok.Czy to może być wybierak w skrzyni?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Jeśli już to będzie to luz na kołku w zaznaczonym miejscu. (skrzyni nie oglądałem więc głowy nie dam uciąć ale jest duże prawdopodobieństwo , że to jest to).

1914916357_Screenshot_2018-08-06206-T1F222A80A-MECHANICZNASKRZYNIABIEGW.thumb.png.7a8f56bbaaae5432d453e819d144a877.png

Edytowane przez Stackburn

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
andrias

Podepnę się pod temat i zapytam co może być przyczyną że na zimnym silniku co za tym idzie i skrzyni biegi wchodzą idealnie po przejechaniu ok 50km i rozgrzaniu się oleju biegi zaczynają stawiać lekkie opory, wchodzą dopiero dobrze po podwójnym wysprzęgleniu jak w starych ciężarówkach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Damianos1
10 godzin temu, andrias napisał:

Podepnę się pod temat i zapytam co może być przyczyną że na zimnym silniku co za tym idzie i skrzyni biegi wchodzą idealnie po przejechaniu ok 50km i rozgrzaniu się oleju biegi zaczynają stawiać lekkie opory, wchodzą dopiero dobrze po podwójnym wysprzęgleniu jak w starych ciężarówkach.

A olej był wymieniany? Jaki jest jego poziom?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
andrias

Właśnie też to podejrzewałem lecz chciałem się upewnić żeby niepotrzebnie nie czołgać się pod auto, jeśli chodzi o olej to w zeszłym roku był stan pod korek przelewowy, olej był czysty nie był wymieniany od 5-ciu lat, wycieków brak.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Damianos1
40 minut temu, andrias napisał:

Właśnie też to podejrzewałem lecz chciałem się upewnić żeby niepotrzebnie nie czołgać się pod auto, jeśli chodzi o olej to w zeszłym roku był stan pod korek przelewowy, olej był czysty nie był wymieniany od 5-ciu lat, wycieków brak.

U mnie po roku olej już był brudny a u ciebie po 5 latach był czysty, wątpie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×