Skocz do zawartości
kksjust

Sprzeglo 206 1.9 diesel

Rekomendowane odpowiedzi

kksjust

Witam mam problem ze sprzeglem mianowicie nie moge wrzucic biegow. Jak juz sie uda to z wielkim oporem... Czym to moze byc spowodowane?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
kanngax

Sprzęgłem 😛

  • Lubię To! 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
kksjust
1 godzinę temu, kanngax napisał:

Sprzęgłem 😛

Dzieki😂juz wszystko wiem

 

Jestem poczatkujacym kierowca to moj pierwszy samochod nie znam sie kompletnie. Dziwne jest to ze w ndz wszystko bylo ok az do momentu gdy moj chlopak zaczal sprawdzac czy z lewym przednim kolem jest wszystko wporzadku (cos pukalo jak skrecalam gwaltownie) i nagle taka sytuacja moze to miec jakis zwiazek?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Co konkretnie ruszał przy tym zawieszeniu?

Lewarek jest luźny czy raczej sztywno się trzyma?

Czy przy wrzucaniu wstecznego słychać zgrzyt?

Czy w trakcie jazdy też jest problem ze zmianą biegów?

Jak już wrzucisz jedynkę i ruszasz to sprzęgło pracuje normalnie , czy są jakieś anomalie? - typu szarpanie itp

Na jakiej wysokości sprzęgło zaczyna "brać" (przy podłodze , na mniej więcej połowie czy na samej górze)?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Damianos1
25 minut temu, kksjust napisał:

Jestem poczatkujacym kierowca to moj pierwszy samochod nie znam sie kompletnie. Dziwne jest to ze w ndz wszystko bylo ok az do momentu gdy moj chlopak zaczal sprawdzac czy z lewym przednim kolem jest wszystko wporzadku (cos pukalo jak skrecalam gwaltownie) i nagle taka sytuacja moze to miec jakis zwiazek?

To ja polecam wizytę u mechanika, chyba najlepiej na tym wyjdziesz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
kksjust
Godzinę temu, Stackburn napisał:

Co konkretnie ruszał przy tym zawieszeniu?

Lewarek jest luźny czy raczej sztywno się trzyma?

Czy przy wrzucaniu wstecznego słychać zgrzyt?

Czy w trakcie jazdy też jest problem ze zmianą biegów?

Jak już wrzucisz jedynkę i ruszasz to sprzęgło pracuje normalnie , czy są jakieś anomalie? - typu szarpanie itp

Na jakiej wysokości sprzęgło zaczyna "brać" (przy podłodze , na mniej więcej połowie czy na samej górze)?

Zgrzyt slychac przy jedynce i wstecznym. Bardzo duzy luz jest przy sprzegle jakby wcale sprezyny nie bylo. Na wylaczonym silniku jest ok. Ciezko wrzucic kazdy bieg i tak jakby piszczy podczas jazdy

 

Godzinę temu, Damianos1 napisał:

To ja polecam wizytę u mechanika, chyba najlepiej na tym wyjdziesz.

Napewno pojade do mechanika chcialam mniej wiecej wiedziec co sie moglo stac

 

Jakies dwa miesiace temu byly wymieniane amortyzatory i wachacze u mechanika

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Objawy wskazują na docisk lub łożysko. Warto jeszcze jednak sprawdzić , czy nie ma jakiegoś problemu z linką (może spadła lub coś podobnego). Chyba , że masz wersję z hydraulicznym wysprzęglikiem. Podaj VIN to będziemy mieć pewność.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
kksjust
3 minuty temu, Stackburn napisał:

Objawy wskazują na docisk lub łożysko. Warto jeszcze jednak sprawdzić , czy nie ma jakiegoś problemu z linką (może spadła lub coś podobnego). Chyba , że masz wersję z hydraulicznym wysprzęglikiem. Podaj VIN to będziemy mieć pewność.

VF32AWJYF41947337

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Service Box nie rozpoznaje vinu. Jest prawidłowy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
kksjust
1 minutę temu, Stackburn napisał:

Service Box nie rozpoznaje vinu. Jest prawidłowy?

Tak, prawidlowy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stackburn

Niestety nie chce go otworzyć :(

Tak czy siak , jeśli masz na lince to najpierw to trzeba sprawdzić. Gwarancji nie daję , ale również to może być przyczyną.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
kksjust
Teraz, Stackburn napisał:

Niestety nie chce go otworzyć :(

Tak czy siak , jeśli masz na lince to najpierw to trzeba sprawdzić. Gwarancji nie daję , ale również to może być przyczyną.

Z tego co wiem to jest na lince. Dziekuje zobaczymy co mechanik powie😊

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×