Jump to content
keram212

Check Engine - Błąd P0300

Recommended Posts

keram212

Witam, mam problem z peugeotem 206 2003 r. 1.1 benzyna, otóż praktycznie po zakupie w drodze powrotnej ( sprzedawca nic o tym nie wspominał ) pojawił się check ale jeszcze wtedy nie miałem mozliwosci sprawdzenia co to więc po prostu odłączylem aku i blad sam znikł, jednak nie trwało długo i znów się zapalił, no ale juz wtedy zakupilem elm 327 zdiagnozowałem ze to P0300 - wielokrotne wypadanie zapłonów, oczywiście czytałem różne fora i przyczyn tego moze być mnóstwo, zaczynając na słabym paliwie, a kończąc na wymianie pełno rzeczy, w tym kable swiece, cewka, wtryski itd. 

Dodam że ten błąd wybiera sobie losowo kiedy ma sie włączyć, ale z reguly jest to raz na jakieś 2 tygodnie może czy coś. Jednak jest to udręka bo auto momentalnie traci moc i trzeba je na chwilę zgasić i ponownie uruchomic, po czym działa oczywiscie normalnie :))), no ale zawsze staram sie usunąć błąd.



Nasuwają mi sie dwa pytania.. Co jako pierwsze powinienem wymienić? Świece i kable? Czy zacząć od listwy wtryskowej?

Drugie pytanie.. Mozna na tym checku jezdzić? Skoro po odpaleniu auto normalnie chodzi oprócz świecenia się kontrolki? I czy jeśli już się swieci to raczej nie powinno znow tracić tak sobie moc samo z siebie? 

 

Aktualnie auto ma wykasowany bląd i znow od paru dni chodzi normalnie ale pewnie kwestia dni i znowu się zapali... i trzeba będzie zjezdzać, gasić i znow ruszac.. 

Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites
pampidampi

Jeżeli nie masz maty wygłuszającej pod maską to możliwe, że 4 wtryskiwacz (siedząc w aucie to jest skrajny prawy) jest zalewany przez prawą dyszę spryskiwacza przedniej szyby. Zobacz czy okolica 4 wtryskiwacza nie jest zasyfiona a pozostałych 3 w miarę czysta.
Powyższa przyczyna powodowała u mnie checka i pracę silnika na 3 garach po spryskaniu przedniej szyby. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu mogłem normalnie kontynuować podróż.

Share this post


Link to post
Share on other sites
keram212
2 godziny temu, pampidampi napisał:

Jeżeli nie masz maty wygłuszającej pod maską to możliwe, że 4 wtryskiwacz (siedząc w aucie to jest skrajny prawy) jest zalewany przez prawą dyszę spryskiwacza przedniej szyby. Zobacz czy okolica 4 wtryskiwacza nie jest zasyfiona a pozostałych 3 w miarę czysta.
Powyższa przyczyna powodowała u mnie checka i pracę silnika na 3 garach po spryskaniu przedniej szyby. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu mogłem normalnie kontynuować podróż.

No maty własnie nie mam, dzieki bardzo za poradę! Zerkne jak to tam wygląda i może akuracik to jest przyczyną.. pozdrawiam :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quid_est_Veritas?

Obstawiał bym raczej świece albo cewkę zapłonową

Share this post


Link to post
Share on other sites
pampidampi

Pewnie masz rację, podałem najmniej oczywisty powód pasujący do objawów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
keram212
18 godzin temu, Quid_est_Veritas? napisał:

Obstawiał bym raczej świece albo cewkę zapłonową

Patrzyłem tak jak kolega wyżej radził, jest sucho nawet przy wcisnietym spryskiwaczu więc odpada, za pare dni wymienie swiece i kable, jak to nie da efektu to cewka/listwa wtryskowa 

Share this post


Link to post
Share on other sites
keram212
Dnia 2.07.2019 o 22:45, pampidampi napisał:

Pewnie masz rację, podałem najmniej oczywisty powód pasujący do objawów.

 

Dnia 3.07.2019 o 17:26, keram212 napisał:

Patrzyłem tak jak kolega wyżej radził, jest sucho nawet przy wcisnietym spryskiwaczu więc odpada, za pare dni wymienie swiece i kable, jak to nie da efektu to cewka/listwa wtryskowa 

Witam ponownie, postanowiłem troche pojezdzić i poobserwować autko przed rozpoczęciem wymiany rzeczy w nim... Zauwazylem ze check i ten błąd, oraz chwilowa utrata mocy występuje dopiero wtedy jak przeciągne autko na biegach i po tym jadę juz normalnie tj. Wjezdzam ze skrzyzowania i nieraz trzeba po prostu się "wbić" więc trzeba mu depnąć ( jest to 1.1 więc nie osiągam nieprzepisowych prędkości) i powiedzmy do ponad 3 tyś obrotow dojdzie na jedynce dwojce itd.. i zaczynam się toczyć z predkoscią 50km/h  i wtedy wywala błąd, oraz traci moc, co wiąże się z tym ze trzeba zjechac, zgasić odpalić i już jest oki..

I zastanawiam się czy świece mogą mieć coś z tym wspólnego, czy od razu lepiej wymienić cewkę.. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawcio89

Oczywiscie ze swiece moga miec z tym cos wspolnego. To jest pierwsza rzecz do wymiany. Druga rzecza jest cewka. Potem popatrzylbym tez na czujnik spalnia stukowego. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
keram212
7 godzin temu, Pawcio89 napisał:

Oczywiscie ze swiece moga miec z tym cos wspolnego. To jest pierwsza rzecz do wymiany. Druga rzecza jest cewka. Potem popatrzylbym tez na czujnik spalnia stukowego. 

Dzieki za rade, swiece kupione jutro zmienie i bede obserwowal zachowanie autka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quid_est_Veritas?
Dnia 3.07.2019 o 17:26, keram212 napisał:

za pare dni wymienie swiece i kable, jak to nie da efektu to cewka/listwa wtryskowa 

O jakich ty kablach myślisz? Chodzi ci o kable WN? Przecież w 1.1 , 1.4 nie ma ich chyba że o czymś nie wiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
keram212
Dnia 11.07.2019 o 21:04, Quid_est_Veritas? napisał:

O jakich ty kablach myślisz? Chodzi ci o kable WN? Przecież w 1.1 , 1.4 nie ma ich chyba że o czymś nie wiem?

tak mój błąd, po prostu poprzednie auta byly starsze typu vectra B i tam są kable, wymienialem świecie i zauwazylem ze jest tylko cewka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
keram212

Minęło już pare dni od wymiany samych świec, autem można normalnie przyspieszać i check się nie zapala. Dziekuje bardzo za porady, pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...